Nové turistické útulne môžu dostať Slovensko na mapu svetovej architektúry

ProfilUtulna Bivak pod Skuto, Kamniška Bistrica, Slovinsko. Zdroj: unsplash.com

Zažili ste už viacdňovú dobrodružnú turistiku, pri ktorej ste zdolávali horský hrebeň a unavení na konci dňa hľadali miesto, kde uprostred divočiny skloniť hlavu? Ak áno, iste vám nie je neznáme spojenie turistická útulňa. Pred očami sa vám zrejme zjaví ošarpaná drevená búdka. Niekoľko (slovenských nadšencov) členov turistického klubu na Slovensku sa však rozhodlo turistické útočiská posunúť na úplne novú úroveň.

Jedinečný projekt turistických útulní má prilákať pozornosť lokálnych aj zahraničných turistov, podporiť regionálny rozvoj a prispieť k trvalej udržateľnosti. Tvorcovia tejto myšlienky chcú získať unikátne architektonické návrhy, ktoré by boli ohľaduplné k prírode.

Zámerom komunitnej kampane, ktorá odštartovala v utorok 16. marca na stránke turistickeutulne.sk, je vytvoriť nové priestory na kontakt človeka s prírodou. Šetrne, s čo najmenším negatívnym vplyvom na okolie a s ohľadom na históriu i tradície Slovenska. Hoci kampaň začala len včera, má obrovský úspech a v podstate za jeden deň splnila svoj cieľ. O tom viac nižšie.

Za projektom stoja členovia turistického klubu Hikemates a skupina nadšencov do papiera z madebythe:, ktorá vytvára produkty založené na poctivosti, remeselnosti a lokálnosti už od roku 2016. „Spoločne chceme dostať zážitok zo slovenských útulní na novú úroveň a prispieť k novej generácii turistických útulní v národných parkoch a chránených oblastiach,“ deklarujú tvorcovia nápadu.

Madebythe: a Hikemates, výstup na Téryho chatu. Foto: Facebook/Hikemates

Slovensko na mape svetovej architektúry

Prvým krokom v kampani je vypísanie architektonickej súťaže. Na základe nej vyberie odborná porota spomedzi všetkých prihlásených ateliérov tri víťazné. Ich úlohou bude vypracovať ideový zámer a projektovú dokumentáciu turistickej útulne. Výstupom by mali byť tri konkrétne a kvalitné návrhy, ako postaviť dizajnovo jedinečnú útulňu v akejkoľvek vhodnej lokalite na Slovensku.

Nejde však o klasický komerčný zámer. Autori projektu sa rozhodli pre komunitný prístup. „Chceme do tejto výzvy zapojiť všetkých ľudí, ktorí už dnes vyhľadávajú turistické útulne alebo im záleží na našej prírode,“ predstavuje Ivan Zaťko z madebythe:. Na to, aby sa podarilo vytvoriť architektonické návrhy, bolo najskôr vyzbierať aspoň 10-tisíc eur.

Motiváciou pre prispievateľov môže byť aj originálna kolekcia plagátov Poustr, ktorá predstavuje kultové útulne. Ich zakúpením môžu ľudia podporiť myšlienku projektu.

„Nechceme zostať len pri návrhoch. Keď sa nám podarí vyzbierať viac finančných prostriedkov, pustíme sa do opravy jednej z už existujúcich útulní. V druhej fáze projektu chceme turistickú útulňu aj reálne postaviť,“ hovorí o plánoch Patrik Pajta z Hikemates.

Komunitná kampaň, ktorá odštartovala len včera, 16. marca, sa stretla s nečakaným úspechom. Za rekordných 43 minút sa vyzbierala cieľová suma 10 000 eur, za 4 hodiny 15 000 eur. K dnešnému dňu (17. marec, obedný čas) je na účte kampane suma 23 906 eur a teda takmer 250 percent cieľovej sumy. Do konca kampane ostáva 29 dní a keďže na architektonické návrhy aj na opravu starej útulne je dostatok financií, všetky ďalšie príspevky pôjdu na materiál a stavbu novej útulne.

Nízké Tatry, turistická útulňa Ramža. Zdroj: Horydoly.cz

Spolupráca s odborníkmi

Hikemates a madebythe: v tomto období už rokujú o možnej spolupráci s Národným parkom Muránska planina a s Chránenou krajinnou oblasťou Cerová vrchovina, ktorých myšlienka projektu pozitívne oslovila.

O tom, že turistická útulňa môže mať odvážny dizajn, krásne zapadnúť do okolitého prostredia a získať si obdiv miestnych či zahraničných turistov, hovoria inšpirácie zo Slovinska, na ktoré poukazujú tvorcovia projektu. Dobrým príkladom sú aj české Krkonoše, v ktorých vznikla ikonická útulňa. Na jej procese sa podieľal Ing. Arch. Josef Mádr, ktorý dnes podporuje slovenskú iniciatívu a zodpovedá za jej architektonickú stránku.

Nezabudnuteľný zážitok

„Každý, kto už niekedy absolvoval dlhší horský prechod, veľmi dobre vie, že voľne dostupné útulne sú darom z nebies. V pravý čas ponúknu prístrešok pred zlým počasím a poskytnú krásne výhľady okolitej prírody,“ opisuje ich nenahraditeľnosť Patrik Pajta z Hikemates.

Podľa neho by nové útulne s originálnym vizuálom mohli prilákať viac turistov, fotografov, ale aj rodiny s deťmi. Prišli by si vychutnať zážitok z nedotknuteľnej prírody a začali by objavovať krásy Slovenska.

Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby SR a Ministerstva životného prostredia.

„Je pravda, že sme mladí, ale určite nie neskúsení. Niektorí z nás už majú skúsenosti so stavbou vyhliadky v Spišskom Hrhove. Okrem toho, do dnešného dňa sme spoločne vyzbierali viac ako 22-tisíc eur pre neziskovky ako My sme les, LZ Vlk, Nosičské múzeum či Klub slovenských turistov. Slovenská útulňa svetového charakteru je preto len pokračovaním nášho úsilia,“ dodáva Ivan Zaťko z madebythe:.


Ďalšie články