Ilegálna migrácia ako kšeft. Britský biznismen na nej z peňazí štátu vlani zarobil 70 miliónov eur

Nelegálna migrácia je na Britských ostrovoch okrem iného príležitosťou pre rozprávkové zbohatnutie. Najväčšej súkromnej firme v tejto sfére, ktorá ponúka relatívne komplexnú starostlivosť o prichodiacich cudzincov, totiž štát minulý rok vyplatil až 1,5 miliardy eur. Niektorí kompetentní volajú po tom, aby vláda peniaze namiesto toho posielala priamo samosprávam, ktoré budú systém prevádzkovať na neziskovom základe.

Nelegálni migranti plaviaci sa na člne. Ilustračné foto: TASR/AP Nelegálni migranti plaviaci sa na člne. Ilustračné foto: TASR/AP

Nelegálne prisťahovalectvo do Európy môže byť aj obrovskou biznis príležitosťou. Hovoriť by o tom vedel aj podnikateľ Graham King, ktorého spoločnosť Clearsprings Ready Homes sa v Spojenom kráľovstve zaoberá poskytovaním prepravy a ubytovania pre cudzincov.

Ako informoval britský denník Daily Mail, jeho firme bolo vďaka zmluve s ministerstvom vnútra z peňazí daňových poplatníkov v uplynulom roku 2022 vyplatených približne 1,3 miliardy libier (asi 1,5 miliardy eur). V roku 2021 šlo u sumu zhruba 500 miliónov libier (okolo 570 miliónov eur).

V dôsledku toho menovaná firma zaznamenala v roku 2022 zisk na úrovni zhruba 60 miliónov libier (zhruba 69 miliónov eur), čo je značný nárast oproti zisku za rok 2021, v ktorom spoločnosť zarobila 25 miliónov libier (vyše 28 miliónov eur).

Prvý miliardár v migračnom priemysle?

„King (56) sa môže stať prvým britským miliardárom v imigračnom priemysle, pričom jeho zmluva ministerstva vnútra trvá do septembra 2029,“ tvrdí Daily Mail o mužovi, ktorý začínal podnikať v oblasti karavaningu a diskoték.

Kingovo bohatstvo pohodlne umožnilo jeho synovi a dcére absolvovať internátnu školu za 44-tisíc libier ročne a platiť si luxusné dovolenky po celom svete. Jeho dcéra Catalina študuje za umelkyňu a medzi jej výtvory patrí aj desaťlibrová bankovka so sloganom „Vymením rasistov za utečencov“.

Zaujímavosťou je, že Kingove zisky sú vo veľkej miere úmerné prílevu migrantov. Agentúra AFP už v auguste poznamenala, že v roku 2022 dorazilo k brehom juhovýchodného Anglicka na malých člnoch viac ako 45-tisíc migrantov, čo predstavuje 60-percentný medziročný nárast.

Vďaka zmene vládneho účtovníctva sa výdavky na ubytovanie migrantov v Británii v súčasnosti počítajú ako súčasť rozpočtu na zahraničnú pomoc. Na porovnanie, ročné zisky Kinga sú na rovnakej úrovni ako celková pomoc poskytnutá vojnou zničenej Sýrii.

Opozícia a neziskovky azylový systém kritizujú

Tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová obvinila vládu Konzervatívnej strany z plytvania verejnými peniazmi na azylový systém a tvrdila, že Labouristická strana zastaví používanie hotelov pre migrantov a ušetrí miliardy libier.

V pondelok sa posťažovala, že „množstvo peňazí, ktoré konzervatívci premrhajú na náš rozbitý azylový systém, je ohromujúce – 8 miliónov libier každý deň“. Zatiaľ čo firmy bohatnú, daňoví poplatníci podľa nej trpia.

Rachel Goodallová, vedúca azylových služieb v charitatívnej organizácii Refugee Action, povedala: „Súkromné ​​spoločnosti si do vrecka berú neuveriteľne veľké zisky financované daňovými poplatníkmi… Tento vlak sa musí zastaviť. Je načase, aby vláda financovala miestne úrady, aby prevádzkovali systém na neziskovom základe, a vynaložila každý cent z týchto verejných peňazí na ochranu utečencov a posilnenie služieb pre nás všetkých.“

Stálica na trhu

Clearsprings Ready Homes poskytuje krátkodobé ubytovanie pre migrantov v rôznych typoch zariadení a podporné služby s tým súvisiace od roku 2000. Medzi jej klientov patrí popri spomínanom ministerstve vnútra celý rad orgánov štátnej a miestnej samosprávy.

Popri ubytovaní a preprave poskytuje aj služby v oblasti sociálnej starostlivosti, domáceho vybavenia, zásobovania, správy nehnuteľností a tiež bývania.

Počas vyše dvoch dekád pôsobenia spoločnosť čelila viacerým medializovaným škandálom týkajúcim sa nevyhovujúcich podmienok v ňou spravovaných ubytovacích zariadeniach. Témou sa v minulosti zaoberala aj exministerka vnútra Priti Patelová, ktorá spočiatku životné podmienky obhajovala, no neskôr dala Grahamovej firme pokyn na zlepšenie.

Clearsprings Ready Homes je jednou z troch súkromných spoločností, ktoré majú zmluvy s ministerstvom vnútra na poskytovanie azylového ubytovania.