KOSIT hlási, že je na zimu pripravený

KOŠICE – V metropole východu už niekoľko rokov zabezpečuje zimnú údržbu verejných komunikácií spoločnosť KOSIT. Zimná sezóna trvá od 1. novembra 2023 do 31. marca 2024.

KOSIT zimná údržba Ilustračné foto. Foto: KOSIT

Celkovo do správy spoločnosti KOSIT patrí vyše 696 kilometrov komunikácií. Do prác sa v prípade potreby zapojí vyše 200 zamestnancov firmy vrátane vodičov, dispečerov a ďalších. Detailné podmienky výkonu prác popisuje Operačný plán zimnej údržby, ktorý bol vypracovaný v spolupráci s Magistrátom mesta Košice.

„Zimná údržba komunikácií, o ktorú sa KOSIT stará, vychádza zo spomínaného plánu zimnej údržby, ktorý sa každoročne aktualizuje a schvaľuje mestom Košice. Z kapacitných a ekonomických dôvodov nie je možné zabezpečiť zjazdnosť všetkých vozoviek na rovnakej úrovni v krátkom časovom intervale,“ uvádza KOSIT s tým, že od stredy 1. novembra už začal platiť operačný plán zimnej údržby komunikácií v Košiciach.

Pre výkon zimnej údržby nasadzuje spoločnosť spolu 46 mechanizmov a 40 zamestnancov ručného čistenia na jednej zmene. „V sezóne má na výkon údržby pripravených 14 veľkých sypačov. Strojovú údržbu chodníkov určených mestských častí zabezpečí 28 malých mechanizmov. Rozpočet na zimnú údržbu je tento rok 4,5 milióna eur,“ upresňuje KOSIT.

Posyp podľa počasia

Najviac mechanizmov bude v pohotovosti počas vrcholu zimnej sezóny od 1. decembra do konca januára. Je prirodzené, že ľudia frflú, keď nie sú cesty a chodníky odhrnuté a posypané. No KOSIT sa obhajuje tým, že v prípade sneženia či mrznúceho dažďa nie je možné okamžite zabezpečiť zjazdnosť všetkých pozemných komunikácií v rovnakom čase. Operačný plán preto definuje tri stupne určujúce prioritu priebehu prác údržby.

Prednosť majú hlavné ťahy, po ktorých premáva MHD. Navyše posyp komunikácií sa vykonáva až po odhrnutí čerstvo napadnutého snehu. Len pre zaujímavosť, nie je vždy jednoduché, aký posyp použiť. V závislosti od poveternostných podmienok sa používa inertný materiál – kamenná drvina frakcie 4 – 8 mm, alebo priemyselná soľ, ktorej aplikácia úzko súvisí s vonkajšou teplotou, ktorá nesmie prekročiť -5 °C.

KOSIT tvrdí, že je na zimnú údržbu v Košiciach pripravený. Foto: KOSIT