EÚ a USA vraj začali s Ukrajinou diskutovať o možnosti mierových rokovaní s Ruskom

398138260_3459809210936097_4630305452562872810_n Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Predstavitelia Spojených štátov amerických a Európskej únie začali s Ukrajinou diskutovať o možnosti mierových rokovaní s Ruskom. Vo štvrtok o tom informovala americká televízna stanica NBC News s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa zdrojov z radov vysokopostavených predstaviteľov americkej administratívy išlo počas diskusií hlavne o otázku, čoho všetkého sa môže Ukrajina vzdať, aby dosiahla dohodu.

Niektoré z diskrétnych rozhovorov sa vraj uskutočnili aj minulý mesiac počas stretnutia zástupcov viac ako 50 krajín podporujúcich Ukrajinu vrátane členov NATO, známeho ako kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny.

Podnetom na štart diskusií je údajne obava z patovej situácie a pochybnosti amerických aj európskych predstaviteľov, či sú schopní pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine.

Zástupcovia administratívy prezidenta Joea Bidena sa podľa zdrojov NBC News obávajú toho, že Ukrajine dochádzajú sily, zatiaľ čo Rusko má zdanlivo nekonečné zásoby.

Americkú vládu vraj znepokojuje aj konflikt medzi Hamasom a Izraelom. Ten jednak odvracia pozornosť od Ukrajiny a takisto môže skomplikovať jej budúcu vojenskú podporu.

Zdroje NBC News súkromne uviedli, že Ukrajina má pravdepodobne čas len do konca roka alebo krátko po ňom, kým by sa mali začať naliehavejšie diskusie o mierových rokovaniach. O takomto časovom ultimáte sa predstavitelia USA podelili s európskymi spojencami, uviedli anonymné zdroje televíznej stanice.

Oficiálne stanovisko USA

USA navonok takýto postup nepriznávajú. „Akékoľvek rozhodnutia o rokovaniach sú na Ukrajine,“ uviedla vo vyhlásení Adrienne Watsonová, hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady. „Zameriavame sa na to, aby sme naďalej pevne podporovali Ukrajinu, keď bráni svoju slobodu a nezávislosť proti ruskej agresii“.

Ukrajinská agentúra UNIAN v tejto súvislosti pripomína, že ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už skôr uviedol, že Ukrajina s Ruskom nevedie žiadne rokovania „za zatvorenými dverami“. Základom „mierovej formuly“ je podľa neho rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

Zároveň bývalý poradca prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč povedal, že orgány Ruskej federácie sa snažia viesť o Ukrajine podpultové rokovania.

Prezident to odmieta

Zelenskyj však neskôr v priebehu soboty odmietol, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. Zároveň aj poprel tvrdenia, že ho západní predstavitelia tlačia do rokovaní s Ruskom. „Čas uplynul, ľudia sú unavení… Ale toto nie je patová situácia,“ povedal Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Nikto z našich partnerov na nás netlačí, aby sme si sadli s Ruskom, rokovali s ním a niečo mu dali,“ dodal.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas odviedol pozornosť od vojny na Ukrajine a to je podľa jeho slov „cieľom Ruska“.

„Samozrejme, je jasné, že vojna na Blízkom východe, tento konflikt, odoberá pozornosť… Boli sme už vo veľmi zložitých situáciách, keď Ukrajina nemala takmer žiadnu pozornosť. Som si úplne istý, že túto výzvu prekonáme,“ povedal.

(tod/tasr)


Ďalšie články