Košickí lesníci zachránili zakliesneného srnca. Ako v takých prípadoch postupovať?

KOŠICE – Zamestnanci Mestských lesov Košice spustili nedávno záchrannú akciu. Privolaní boli k srncovi, ktorý sa zakliesnil v plote v chatovej oblasti. V takýchto prípadoch sa zranenia živočícha zvyknú zahojiť v krátkom čase.

Zamestnancov Mestských lesov zalarmoval chatár

Podľa informácií Mestských lesov Košice uviazol mladý srnec v oplotení v chatovej osade Prielohy v Čermeli. V tej chvíli bol odkázaný na cudziu pomoc. „Za podnet ďakujeme všímavému chatárovi,“ napísali Mestské lesy na sociálnej sieti.

„V apríli sme tiež riešili podobný prípad zaseknutého srnca v lokalite Červený breh. Srnca sa podarilo vyslobodiť za asistencie policajtov,“ informoval referent pre poľovníctvo a pozemky Mestských lesov Košice, a. s. Martin Konečný. „V prvom rade treba vyhodnotiť situáciu a pokúsiť sa zaseknutú zver vyslobodiť spôsobom, ktorý jej viac neublíži. Zver je o niečo pokojnejšia, ak má prekrytú hlavu, napríklad dekou,“ opísal postup pri záchrane vystrašeného obyvateľa lesa.

Po vyslobodení vypustili srnčeka do prírody. Video: FB Mestské lesy Košice.

Zviera zle odhadne oplotenie, láka ho tiež odpad

„Prípad, keď bola zver poranená vážnejšie, neevidujeme (okrem úhynov). Vyslobodzovaná zver má maximálne jemné znaky vonkajšieho poranenia, ktoré sa však rýchlo zahoja,“ prezradil Konečný. Ozrejmil tiež, že medzi faktory, pre ktoré sa zviera môže dostať do problémov, patria často nešťastne konštruované oplotenia, pri ktorých má zver pocit, že ich jednoducho prekoná.

Takisto ju vábi rôzny bioodpad, ktorý je často vysypávaný v blízkosti záhradkárskych osád. Čo teda môžu urobiť ľudia, ak nájdu zviera v podobnej situácii, ako bol srnček v Čermeli? „Zavolať mestskú políciu, prípadne policajný zbor, ktorý už následne kontaktuje najbližšieho užívateľa poľovného revíru. Myslím si, že zver sa učí a s vekom je opatrnejšia,“ uzavrel Konečný.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok