Na legendárnom Starom pľaci nájdete Zlatých predajcov

jesenny trh dominikanske namestie Legendárny Starý pľac na Dominikánskom námestí, ktoré vzniklo v 13. storočí pri stavbe najstaršieho košického kostola, praská vo švíkoch v každom ročnom období.

KOŠICE – Legendárny Starý pľac na Dominikánskom námestí, ktoré vzniklo v 13. storočí pri stavbe najstaršieho košického kostola, praská vo švíkoch v každom ročnom období.

Po dušičkovom ošiali z nákupu kvetov a ikeban na hroby kraľujú na staromestskom trhovisku v Košiciach kapusta na nakladanie, šťavnaté jablká a hrušky, bystrické slivky, koreňová zelenina od farmárov i čerstvo nazbierané dubáky.

Starosta MČ Košice-Staré Mesto Igor Petrovčik odovzdal v júli označenia ZLATÝ PREDAJCA pestovateľom, ktorí na trhu na Dominikánskom námestí predávajú vlastnoručne vypestovaný tovar a poďakoval sa za ich tvrdú, mnohokrát nedocenenú prácu.

„Vychádzame tak v ústrety všetkým Košičanom, ktorí radi nakupujú zeleninu a ovocie na najpopulárnejšom a najkrajšom trhu v Košiciach – na Dominikánskom námestí a zároveň pomáhame originálnym pestovateľom, ktorí s rodinami tvrdo pracujú na poli, v záhrade či v skleníkoch,“ vysvetľuje starosta Petrovčik.

Tabuľku Zlatý predajca na predajnom stole dostali tí, ktorých zástupcovia mestskej časti osobne navštívili na ich farmách, poliach, v záhradách.

„Sme radi, že máme na staromestskom legendárnom Starom pľaci domácich pestovateľov, ktorí pokračujú v rodinnej tradícii a vozia nám na trh čerstvú zeleninu, ovocie, kvety, med a výrobky z neho, domáce cestoviny. V minulom roku pribudli na trhovisku nové predajné kované stoly v retro štýle, v budúcom roku sa chystá rozsiahla oprava dlažby,“ dodáva starosta.

Mohlo by vás zaujímať

Legendárny trh na Dominikánskom námestí funguje od konca 19. storočia, keď sa po roku 1870 definitívne presunuli mestské trhy vedľa kostola a pred kláštor na Mäsiarskej ulici. Trhovisko, ktoré Košičania poznajú aj ako Starý pľac, patrí k legendárnym miestam v historickom centre Košíc a jeho osobitú atmosféru si vychutnávajú nielen domáci, ale aj zahraniční turisti.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...