Miss Universe zbankrotovala. Transgender majiteľ to vyhlásil niekoľko dní pred súťažou

trans Anne Jakrajutatip na súťaži Miss Universe. Foto: reprofoto Twitter

Podujatie má napriek finančným problémom pokračovať. Thajská spoločnosť JKN Global Group vlastniaca významnú medzinárodnú súťaž krásy totiž verejne vyhlásila, že poskytovanie „špičkového zážitku“ fanúšikom Miss Universe „zostane najvyššou prioritou“.

Dôvodom, prečo súťaž krásy stojí na hrane krachu, má byť problém s podlžnosťami majiteľa. Spoločnosť JKN, ktorá získala peniaze prostredníctvom dlhopisov na kúpu Miss Universe, zmeškala termín splatenia úveru vo výške približne 12 miliónov dolárov. Spoločnosť uviedla, že plánuje reštrukturalizovať svoj dlh a predĺžiť dobu splácania.

Spoločnosti šéfuje thajský transrodový podnikateľ Anne Jakkaphong Jakrajutatip, ktorý predstiera, že je žena. Aktivista za transrodovú agendu a televízny moderátor vlani uviedol, že organizáciu Miss Universe plánuje rozšíriť v Ázii. Po svojom príchode na post generálneho riaditeľa avizoval vstup do novej éry. O 70 rokov budú podľa neho súťaž riadiť iba ženy a divákom ponúkne viac „inklúzie a rodovej rovnosti“.

Na tohtoročnej súťaži krásy žien sa poprvýkrát v histórii predstavia dvaja muži: 23-ročný transsexuál, ktorý si hovorí Marina Machete, minulý mesiac korunovaný za Miss Portugalska. Druhým je Rikkie Kollé, ktorý sa v júli stal prvým transgender víťazom Miss Holandsko.

„Keď som ešte bola malým Rikom a priznala som sa k transrodovosti, nebolo to pre všetkých jednoduché,“ predstavil se Kollé na webových stránkach súťaže. Dodal, že by sa rád zastal všetkých detí, ktorých rodiny odmietajú ich túžbu stať sa tým, kým chcú byť.

Miss Portugalska Machete pred svojím víťazstvom na sociálnej sieti napísal, že je hrdý na to, že je prvou transrodovou ženou, ktorá sa uchádza o titul Miss Universe Portugalsko, uviedol nemecký webový portál Bild.

V tohtoročnom finále v Salvádore bude o korunu bojovať takmer 90 žien a mužov z celého sveta.


Ďalšie články