„Vianočné dieťa“ Robo Opatovský si v Košiciach zaspieva s detským speváckym zborom

RO3 So spevákom Robom Opatovským sa v slovenskej kultúre spája adventné obdobie. Foto: Lenka Filipeje

KOŠICE – So spevákom Robom Opatovským sa v slovenskej kultúre spája adventné obdobie. Jeho každoročné vianočné turné sa už stalo tradíciou a ani tento rok nebude výnimkou. Samozrejme, uvidíme ho aj v Košiciach.

Robo už žije prípravami na začínajúce turné a pri káve Košickému Štandardu prezradil čo-to zo zákulisia, a tiež o zaujímavom projekte, ktorý prioritne chystá pre ženy.

Aké bude tohtoročné turné?

Je to celoslovenské turné a začíname v Bratislave 26. novembra. Tam budem mať hosťa speváka Bystríka, ale v každom meste si pozývam miestne detské spevácke zbory. Na koncertoch uvidíte aj Fragile s Braňom Kostkom, s ktorým sme boli spolužiaci. Turné končím 20. decembra v Trenčíne. Nevystupujem len vo veľkých mestách, ale napríklad aj v Bošanoch. Samozrejme, budem i v Košiciach, v mojom milovanom meste, 11. decembra v GES klube.

Prečo sú Vianoce pre vás také výnimočné?

Ja som začal už ako dieťa skladať pesničky s touto tematikou a možno je to i tým, že som sa narodil 25. decembra. Som vianočné dieťa a tieto sviatky mám veľmi rád. Najprv som svoje pesničky začal hrávať rodičom a keď som bol starší, tak frajerkám. Až ma oslovil producent Dan Hádl z českého vydavateľstva BMG Ariola. Nosieval som mu pesničky a jedna z nich bola Čas sviečok. Pozvali sme k spolupráci speváčku Janu Kirschner. Táto pesnička sa získala veľký úspech a už od 90. rokov znie pred Vianocami v rádiách. A to bolo pre mňa, mladého autora, impulzom napísať ďalšie vianočné piesne.

A za touto prvou prišli hneď ďalšie vianočné piesne?

Nie je to také jednoduché, že si teraz poviete, idem urobiť vianočné pesničky. To tak nefunguje. Musí prísť nejaký impulz, hovorím tomu dar. A áno, potom už nasledovali skladby ako Vianočná pošta s textom Stanislava Štepku, dueto s Máriou Čírovou, neskôr spoločná pieseň s Ondrejom Gregorom Brzobohatým Poďme si priať. Tých vianočných piesní začalo pribúdať a momentálne ich mám v repertoári asi 35, čo je v rámci slovenskej popovej scény asi najviac.

Ako vznikla skladba V bájnom Betleheme? Budeme ju počuť na koncerte v rámci spomínaného turné?

Vznikla počas tých pandemických dvoch rokov, keď sme boli zavretí doma. Bol som dosť znechutený, že som nemohol hrať. V mentálnej pohode som sa udržiaval tým, že som tvoril pesničky. A tak, keď som mal melódiu, poslal som ju Michalovi Mitkovičovi a ten mi poslal nádherný text s tematikou narodenia mesiáša. Vianoce nie sú len o hedonizme, ale najmä o stíšení. A ja som ju urobil tak, že to bude moja intímna spoveď a bude na albume. A je nosnou i na mojom vianočnom turné.

Boli ste v Izraeli?

Nie, žiaľ, nebol som a je mi to ľúto, že teraz je to tam veľmi nepokojné, lebo tam zomiera mnoho civilistov. Na vojne je strašné to, že umierajú nevinní ľudia.

Ako vy trávite Vianoce?

S rodinou. Ja mám každý deň Vianoce, lebo som dostal dar, že robím, čo milujem a milujem, čo robím. A na Vianoce som vždy doma s manželkou a dcérkou. Vždy sa starám o teplo, prikladám polienka do krbu, koštujem dobroty, čo manželka Katka pripraví, zaspievame si koledu a verím, že aj tohto roku to bude opäť o príjemných zážitkoch.

Na svojich koncertoch dávate priestor detským zborom. Prečo?

Pre mňa ako malého chlapca, keby som spieval v zbore a mohol sa postaviť na veľké profesionálne pódium spolu so spevákom, ktorý je známy, tak by to bol veľmi pozitívny impulz. A preto tie deti pozývam a v rámci mojich možností im dávam priestor.

Vaša dcérka Hanka tiež inklinuje k hudbe, spevu?

Má 9 rokov a samozrejme, baví ju hudba, chodí na klavír, ale viac ju teraz baví kreslenie. Kreslí najmä japonské anime.

Ozaj, Japonsko. Ako si spomínate na svoju japonskú éru?

V Japonsku som bol rok a pol pred vyše 20 rokmi a zaujímavé je, že moja dcéra, ktorá sa učí japončinu cez nejakú aplikáciu, ju ovláda lepšie ako ja. Do Japonska som dostal ponuku spievať v istom hudobnom klube a vždy som si chcel skúsiť, aké to je, spievať mimo Slovenska. A tiež som chcel nabrať nové skúsenosti a inšpiráciu. Pre moju tvorbu to bolo určite obohacujúce.

A aké sú vaše plány na budúci rok?

Koncerty. A 8. marca na MDŽ mi vyjde album, ktorý je najmä o vzťahoch, o ženách a pre ženy. Mám totiž pocit, že moja tvorba viac oslovuje ženy. A plánujem i nový projekt s názvom Babská jazda s Robom Opatovským. Myslím si, že partia kamošiek sa viac na takomto koncerte zabaví, ako keď prídu s manželmi. Budem tam mať aj tanečného lektora, ktorý hravou formou naučí salsu, sambu a latino tance. No a  koncertom to končiť nebude, ale po ňom ešte ostaneme, budeme sa baviť a tancovať. Bude to taký ucelený event a ja chcem byť jeho súčasťou.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...