Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

BRATISLAVA – Obyčajná krabica od topánok môže byť nekonečným priestorom pre lásku. Ako je to možné? Už 6. ročník charitatívnej akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" umožní ľuďom aj tento rok v predvianočnom čase darovať seniorom v domovoch dôchodcov a domovoch sociálnych služieb pár drobností a hlavne veľa lásky.

koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok Dobrovoľníci pri kontrole krabičiek. Foto: Koľko Lásky, o.z.

Predvianočný čas je obdobím, kedy človek trochu spomalí a nasiakne akýmsi pocitom spolupatričnosti a vďačnosti za to, čo v živote dostáva. Je to ideálny čas podeliť sa trochu aj s tými, ktorí toho majú menej a potrebujú viac. Jenou z iniciatív, ktoré sa snažia potešiť zraniteľnejšie a osamelejšie skupiny obyvateľstva je aj projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

Autorkou myšlienky aj jej realizátorkou je Jana Galatová. Celé to začalo založením skupiny na sociálnej sieti s ambíciou vyzbierať 30 darčekov pre seniorov zo Senca. Po zapojení Silvie Slobodovej a ďalších ľudí sa vyzbieralo nakoniec 787 darčekov, ktoré potešili seniorov v desiatich sociálnych zariadeniach. A tak sa začala písať história jednej peknej myšlienky, ktorá každým rokom rastie.

„Našou každoročnou motiváciou venovať tak obrovské množstvo času na úkor nás je to vyššie dobro a láska, ktoré na konci projektu pri odovzdávaní darčekov vždy cítime. Každý rok si uvedomíme, ako veľmi sme bohaté, nielen materiálne ale hlavne duševne, pretože na nás doma čaká milujúca rodina a pozornosť našich blízkych. Aj keď je pre nás ako pracujúce mamy malých detí naozaj náročné nájsť dostatočné množstvo času, aké si organizovanie projektu vyžaduje, ešte stále v sebe cítime tu motiváciu ho hľadať. Snažíme sa tak našim deťom a mnohým deťom na školách ukázať, že je v poriadku obetovať vlastný komfort pre dobro iných a naučiť ich tomu od raného veku. Tiež nám to každoročne pripomína, ako sme sa v tomto konzumnom svete už dávno zabudli tešiť z maličkostí ako je niečo sladké, niečo slané, niečo voňavé, niečo mäkké, či niečo malé len tak od srdca,“ povedali Bratislavskému Štandardu organizátorky Jana Galatová a Silvia Slobodová.

Projekt po štyroch rokoch existencie prerástol do občianskeho združenia Koľko Lásky, o. z., v roku 2019 zísal ocenenie Sociálny čin roka a v rokoch 2022 a 2023 aj prestížne ocenenie Senior Friendly.

Kolko lasky sa zmesti do krabice od topanok from Borys on Vimeo.

Ako by mala vyzerať krabička pre seniora?

Základom je, aby bol darček zabalený v štandardnej krabici od topánok. Musí sa dať otvoriť, nakoľko pred darovaním ešte prebieha kontrola. Do baliaceho papiera treba zabaliť samostatne vrch aj spodok krabice. Keďže neviete, kto presne dostane váš darček, krabičku je nutné pripraviť výlučne podľa inštukcií organizátora. Obsah krabičky môže byť uspôsobený pre muža, ženu alebo môže byť univerzálny.

Čo by mala každá krabička obsahovať? Niečo sladké (perníček, keksík, DIA sladkosti…), niečo slané (tyčinky, praclíky, keksy…), niečo teplé (káva, čaj, horúca čokoláda), niečo mäkké (teplé ponožky, rukavice, šál, čiapku, uteráčik), niečo voňavé (sprchový gél, balzam, krém, parfém…), niečo na zábavu (knižka, krížovky…), niečo zo srdca (kresby od detí, vianočný pozdrav, vianočná dekorácia, soška anjelika, šálka…).

Krabička nesmie obsahovať lieky ani vitamínové doplnky, sviečky, opotrebované veci, otvorené potraviny alebo kozmetiku, alkohol a nebezpečné predmety, peniaze alebo iné cennosti. Neodporúčajú sa ani domáce výrobky.

Zo skúseností z minulých rokov až 10 percent krabíc obsahuje nevhodné predmety alebo veci, preto je ich kontrola nutná. Z tohto dôvodu nie je možné krabičku odovzdať priamo do domova seniorov, ale musí najskôr prejsť rukami dobrovoľníkov, ktorí ju skontrolujú. Tým sa zabezpečí aj vyváženosť balíčkov, aby sa nestalo, že v jednom domove budú mať prebytok a inde zas nedostatok.

Krabičky môžete odovzdať od 20. novembra do 4. decembra výlučne kontaktnej osobe. Neodovzdávajú sa priamo do domovov dôchodcov alebo domovov sociálnych služieb. Kam môžete svoje krabičky pre seniorov priniesť sa dozviete v zozname kontaktných osôb.

Koordinátorky pre Bratislavský kraj sa s nami podelili o svoje dojmy z projektu, ktorého sú súčasťou. „Vianočná zbierka ‚Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?‘ je každoročnou súčasťou nášho života, bez ktorej si toto čarovné obdobie už ani neviem predstaviť. Znamená pre mňa predovšetkým lásku, nezištnosť, otvorené srdcia, spájanie generácii v tom najkrajšom zmysle. Dáva mi silu veriť, že v ľuďoch stále prevláda dobro a z prežitých emócií z tohto obdobia čerpám ešte veľmi dlho,“ vysvetlila Martina Novajovská.

„Dáva mi to pocit spokojnosti z rovnováhy, z toho aký život ako ľudia vedieme, v tom uponáhľanom svete plnom materiálna na jednej strane a z dobročinnosti a nezištnej lásky obdarovať starkých v zariadeniach maličkosťami, ktoré ich naozaj potešia, na strane druhej,“ povedala s svojej vnútornej motivácií venovať sa tejto krásnej veci Dáša Boršová.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac