Strážske reaguje na žltačku: Mikuláš zrušený, školy zostávajú otvorené

STRÁŽSKE – V reakcii na výskyt žltačky v meste Strážske rozhodli miestne úrady o zrušení mikulášskeho podujatia po konzultácii s RÚVZ Michalovce. Toto opatrenie reflektuje snahu zabrániť šíreniu ochorenia a chrániť zdravie občanov. Napriek tomu, že podujatie bolo zrušené, miestne školy zostávajú otvorené, čo vyvoláva zmiešané reakcie medzi rodičmi.

strazske mikulas V Strážskom je potvrdených 11 prípadov. Foto: unsplash.com

Mesto na svojej sociálnej sieti informovalo: „Po ohlásení žltačky sme dlho zvažovali, či podujatie zrušiť, alebo aspoň v nejakom pozmenenom formáte predsa len pripraviť. Po konzultácii s RÚVZ Michalovce, so zreteľom na zdravie občanov nášho mesta a v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu „choroby špinavých rúk“, považujeme zrušenie tohtoročného Mikuláša za správny a potrebný krok.“

V komentároch sme zachytili rozhorčené reakcie rodičov, ktorí poukazujú na vážnosť situácie a zváženie ďalších krokov, ako napríklad zatvorenie školy. Oslovili sme riaditeľa základnej školy v Strážskom: „Na základe výskytu ochorenia VHA v našej ZŠ a po konzultácii s RÚVZ Michalovce sme pristúpili k opatreniam vedúcim k eliminácii šírenia VHA. Zrušenie akcie Mikuláš je jedno z opatrení. Okrem tejto akcie sme v škole zrušili výchovný koncert a vianočnú besiedku, základný plavecký kurz, ktoré sa uskutočnia v náhradných termínoch,“ ozrejmil riaditeľ školy Michal Polák.

„Žiaci školy o prítomnosť Mikuláša neprídu, pretože za prísnych hygienických opatrení navštívi žiakov ZŠ individuálne v každej triede. Ochorenie VHA nie je dôvodom na prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu, vyžaduje si väčšie nároky na zabezpečenie hygienických opatrení vykonávaním dôkladnej dezinfekcie priestorov školského zariadenia a zvýšenie osvety u žiakov z málopodnetného prostredia,“ doplnil riaditeľ.

Na situáciu reagoval aj riaditeľ ZUŠ Strážske Peter Králik: „Riadime sa pokynmi úradu verejného zdravotníctva týkajúcimi sa protiepidemických opatrení – zákaz akýchkoľvek spoločenských akcií v meste. Situácia v našej ZUŠ je dobrá, nemám informácie o tom, že by niekto zo žiakov bol žltačkou infikovaný, alebo bol v inkubačnej dobe. Pevne veríme, že sa situácia do 15. 12. zlepší a my budeme môcť verejne účinkovať na vianočnom koncerte, na príprave ktorého intenzívne pracujeme.“

Objavili sa tiež komentáre rodičov o nedostatku očkovacích látok, na čo sme sa opýtali RÚVZ Michalovce: „Áno, bol dočasný výpadok minulý týždeň, avšak v súčasnosti je očkovacích látok dostatok,“ vysvetlila regionálna hygienička Stašková. Pre našu redakciu doplnila, že v najbližších hodinách bude vydaná vyhláška RÚVZ Michalovce vo vestníku vlády o preventívnom očkovaní detí od 2 do 15 rokov v meste Strážske, o čom sú informované školy aj rodičia, a tiež doplnila, že od zajtra bude vydané rozhodnutie zákazu hromadných podujatí v tomto meste.

Preventívne očkovanie môže dieťa pred žltačkou ochrániť. Foto: SITA

K celej situácii sa vyjadril aj primátor mesta Patrik Magdoško: „Na základnej škole je zatiaľ situácia stabilizovaná. V meste evidujeme 10 prípadov. Po dohovore s RUVZ MI je k dnešnému dňu vyhlásené verejné očkovanie, t. j. od štvrtka tohto týždňa sa všetky deti, ktoré navštevujú ZŠ a MŠ (od 2 do 15 rokov) a dospelí obyvatelia mesta budú môcť dostaviť k svojmu ošetrujúcemu lekárovi, kde im bude podaná vakcína. Vakcína bola aj napriek jej nedostatku, chvalabohu, zabezpečená a bude jej dostatok pre všetkých, ktorí o očkovanie prejavia záujem,“ vyjadril sa primátor.

Vírus hepatitídy typu A sa do ľudského tela dostáva najčastejšie cez ústa alebo ruky. Foto: istockphoto.com

„RÚVZ taktiež vydá v týchto dňoch vyhlášku o zákaze zhromažďovania ľudí všetkých vekových kategórií, nielen detských podujatí, a to až do odvolania. Ako samospráva sme pristúpili k nasledovným preventívnym opatreniam: okamžitá a opakujúca sa dezinfekcia všetkých priestorov prioritne MŠ, ZŠ, aj verejných budov (MsÚ, CVČ). Každé dieťa obdržalo dezinfekčné prostriedky vo forme antibakteriálneho gélu. K rozhodnutiu o zrušení Mikuláša sme pristúpili ako k preventívnemu opatreniu pred kumuláciou detí a ľudí celkovo, s ohľadom na zdravie a bezpečnosť.“

Žltačka známa ako hepatitída A je infekčné ochorenie pečene, ktoré sa často šíri priamym kontaktom kontaminovanými rukami, alebo nepriamym prijatím vírusu v znečistenej vode alebo potravinách. Toto ochorenie je zvlášť rizikové v prostrediach s nedostatočnou hygienou, napríklad v detských kolektívoch, kde sú hygienické návyky často ešte nedostatočne rozvinuté. Príznaky zahŕňajú únavu, nevoľnosť, zvracanie, horúčku a nie je jednoduché ich hneď spojiť s hepatitídou.

Alfa a omega je dodržiavanie osobnej hygieny. Foto: pexels.com

Kľúčom k prevencii žltačky je dôkladná osobná hygiena, najmä umývanie rúk, bezpečná manipulácia s potravinami a používanie čistej vody. Očkovanie proti hepatitíde A je tiež efektívna forma prevencie. Vzhľadom na možné zdravotné komplikácie je dôležité učiť deti základom osobnej hygieny a zvážiť očkovanie ako dôležitú súčasť prevencie.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok