Google bude o týždeň mazať neaktívne účty. Koho sa to bude týkať a ako neprísť o dáta?

BRATISLAVA – To, čo dlhodobejšie avizoval spoločnosť Google ohľadom mazania neaktívnych účtov, sa stáva skutočnosťou. Od 1. decembra totiž vstúpia do platnosti nové pravidlá týkajúce sa neaktívnych účtov, ktorých môžu byť milióny a v krátkom čase budú z webu odstránené.

business-7149137_1280 Spoločnosť Google sa chystá odstraňovať nepoužívané účty. Foto: Pixabay

Používatelia, ktorí nevyužívali svoje účty dva roky, by mali byť v strehu. Vyhľadávací líder vymaže všetky služby, ako Google Dokumenty, Disk, Meet, Kalendár, Fotky, Gmail. Pred odstránením však pošle Google upozornenie na daný účet a e-mail na jeho obnovenie. Vymazanie sa týka iba osobných účtov, nie škôl, firiem a iných organizácií. Ak ste sa dva roky neprihlásili alebo nevykonali žiadnu aktivitu v účte Google, bude ho Google považovať za neaktívny. Tieto pravidlá sa vzťahujú iba na osobné účty, nie na účty prepojené so zamestnávateľom, školou alebo inou organizáciou,“ prezrádza webová stránka Mashable.

Aby užívatelia zbytočne neprišli o svoj obsah a účet, stačí, ak sa aspoň raz za dva roky prihlásia do svojho konta. Rozhodnutie o odstránení neaktívnych účtov je údajne spojené s obavami o bezpečnosť. Podľa spoločnosti Google sú totiž neaktívne profily častejšie terčom kybernetických útokov.