Thunbergová na demonštrácii v Štokholme volala po rozdrvení sionizmu

Greta Thunberg Klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová na demonštrácii v Štokholme volala po rozdrvení sionizmu. Jej štvrtkové vystúpenie sa stalo predmetom ostrej kritiky známej židovskej organizácie. Nejde pritom o prvý prípad, kedy klimatická aktivistka podporila Palestínu.

Známa klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa na propalestínskej demonštrácii, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň vo štvrtok, pridala k protiizraelským pokrikom. Na záberoch z protestu v Štokholme vidno, ako s ostatnými účastníkmi s úsmevom na tvári skanduje: „Rozdrvte sionizmus.“ Informuje o tom napríklad Simon Wiesenthal Center (SWC).

Jej slová neostali bez odozvy. „Má nulové emisie empatie voči židovským dievčatám a ženám, ktoré boli masovo zavraždené, znásilnené, unesené a zajaté ako rukojemníčky. Nemá žiadne sympatie k židovskému národu, ktorý 7. októbra utrpel najhoršiu masovú vraždu od konca holokaustu,“ cituje centrum reakciu rabína Abrahama Coopera, prodekana a riaditeľa globálnej sociálnej akcie v SWC.

„Napriek tomu papagájuje a legitimizuje lži, ktoré šíria smrtiacu karcinogénnu nenávisť voči Židom na sociálnych médiách a v areáloch a uliciach svetových metropol vrátane Štokholmu. Spojením globálneho otepľovania a globálneho antisemitizmu vnáša hanbu do medzinárodných kampaní za prípravu lepšieho sveta pre budúce generácie,“ pokračoval Cooper.

Izrael má na ňu ťažké srdce

Nejde pritom o prvý prípad, kedy sa aktivistka verejne postavila za Palestínu. Na klimatickom proteste v Amsterdame, ktorý sa uskutočnil tento mesiac, umožnila vystúpiť afganskej a palestínskej žene. Prejav vtedy narušil iný klimatický aktivista s tým, že prišiel na klimatickú demonštráciu, nie počúvať politické názory.

Ako už Štandard informoval, Thunbergová pred časom na sociálnej sieti X zverejnila príspevok k vojne na Blízkom východe a vyjadrila podporu Palestíne. Neskôr príspevok stiahla a nahradila ho fotkou, na ktorej už chýbala plyšová chobotnica v pozadí. Tá sa totiž podľa Grety dala interpretovať ako symbol antisemitizmu, čo si vraj vôbec neuvedomila.

Izraelské ministerstvo školstva minulý mesiac v odozve na propalestínske politické postoje oznámilo, že z učebných osnov odstráni všetky zmienky o Thunbergovej, informoval o tom denník Jerusalem Post (JP).

Vo februári ju čaká súd

Thunbergová sa tento mesiac spolu s ďalšími 26 obvinenými postavila pred súd v Londýne, kde odmietla obvinenia z narušovania verejného poriadku. Ona a ďalší štyria demonštranti popreli vinu, ako ju uvádza obžaloba. Súdne pojednávanie stanovili na február 2024. Thunbergová je stíhaná na slobode.

Švédsku aktivistku v októbri obvinila londýnska Metropolitná polícia z nedodržania podmienok upravujúcich konanie verejných zhromaždení po tom, ako sa počas protestu spolu s ďalšími demonštrantmi pokúsila zablokovať vstupy do hotela, v ktorom sa práve konalo stretnutie popredných predstaviteľov ropného a plynárenského priemyslu.

Thunbergová sa stala tvárou mladých klimatických aktivistov na celom svete po tom, čo každý týždeň v roku 2018 organizovala protesty pred švédskym parlamentom. V roku 2023 ju zadržala alebo odviedla polícia z protestov vo Švédsku, Nórsku aj Nemecku.


Ďalšie články