Stovky tisíc eur určené na boj proti hoaxom pôjdu na opravu Slovenskej filharmónie, oznámila Šimkovičová

Zaèala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Stovky tisíc eur, ktoré malo ministerstvo kultúry vyčlenené na boj proti takzvaným dezinformáciám, majú napokon putovať na opravu strechy budovy Slovenskej filharmónie či financovanie prevádzky Univerzitnej knižnice v Bratislave. Na facebookovom profile rezortu to v stredu prostredníctvom videa oznámila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

„Ministerstvo kultúry zafinancuje opravu strechy filharmónie. Finančné prostriedky ministerstvo získalo zmenou účelu čerpania finančných zdrojov z výzvy dotačného programu 5 s názvom ‚Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám‘,“ možno sa dočítať v popise videa.

Politička novinku oznámila osobne generálnemu riaditeľovi tejto kultúrnej ustanovizne Mariánovi Turnerovi, s ktorým sa stretla na pôde svojho ministerstva.

Prostriedky, ktoré mali byť využité v boji proti dezinformáciám a hoaxom, vraj neprepadnú, ale podľa interpretácie rezortu sa využijú na kultúru. A to dokonca v oveľa vyššej miere, ako bolo naplánované. Ministerstvo sa vraj pokúsi z navýšenej sumy až 400-tisíc eur využiť celý objem.

Šimkovičovej rezort navrhuje presunúť prostriedky na dofinancovanie strechy Reduty, v ktorej sídli Slovenská filharmónia, v hodnote 258-tisíc eur, ktoré bolo pôvodne rozpočtované v roku 2024. „Týmto by sa uvedená investícia ukončila stavebne aj administratívne v roku 2023 a pomohlo by to rozpočtu 2024. Uvedené bude mať istú podporu na MF SR,“ ozrejmilo ministerstvo.

Ujde sa zrejme aj knižniciam

Zvyšné prostriedky zvažuje využiť na dofinancovanie bežnej prevádzky Univerzitnej knižnice v Bratislave (UKB) a to maximálne do sumy 200-tisíc eur. 

„Momentálne sa hľadá riešenie, aby dofinancovanie bežnej prevádzky UKB bolo vykonané presunom finančných prostriedkov medzi UKB a inými rozpočtovými organizáciami,“ priblížil rezort s dôvetkom, že zvažuje dofinancovanie aj ďalších knižníc.

Využiť peniaze na pôvodne schválené „antidezinformačné“ projekty vraj nebolo možné, a to vzhľadom na pokročilý dátum, keďže dotáciu je možné poskytnúť len na projekt alebo jeho časť, ktorá je zrealizovaná v roku 2023.

„Ministerstvo kultúry preto hľadalo iné spôsoby efektívneho využitia týchto prostriedkov a pristúpilo k zmene účelu čerpania týchto zdrojov,“ odôvodňuje rezort.

Rekonštrukcia medenej strechy filharmónie, ktorá má asi sto rokov, prebiehala od júna 2022. Práce na budove, ktorá je označená za národnú kultúrnu pamiatku, mali byť hotové do konca novembra. To, ako presne sa využijú peniaze pre Univerzitnú knižnicu, zatiaľ nevedno.

Výzvu vypísalo predošlé vedenie

Ako vysvetľuje Denník N, v prípade pôvodného zámeru šlo o eurofondovú výzvu, ktorú vypísala v auguste poverená ministerka úradníckej vlády Silvia Hroncová. Rozdeliť medzi jednotlivé projekty sa v rámci nej malo 300-tisíc eur. V komisii, ktoré o prideľovaní prostriedkov pre „lovcov hoaxov“ rozhodla, sedeli aj Daniel Milo či Jakub Goda, ktorí projekty zhodnotili a výsledky predložili vedeniu ministerstva.

Správa prichádza v kontexte množiacich sa vážnych dôkazov o tom, že bojovníci proti hoaxom neraz využívajú metódy, ktoré sami kritizujú. Kritici ministerky zase upozorňujú, že aj ona sama sa donedávna podieľala na šírení dezinformácií.


Ďalšie články