Predvianočná burza v etnografickom múzeu Humno: „Veríme, že múzeum môže byť zachránené," hovorí Emília Barlová

KOŠICE – V súkromnom etnografickom múzeu Humno v Košiciach sa koná unikátna predvianočná burza, kde návštevníci majú možnosť objaviť a získať kúsky zo zbierky, ktoré boli dlhé roky súčasťou tohto súkromného múzea založeného Jurajom Barlom.

muzeum humno kosisce Súkromné etnografické múzeum Humno pripravuje „Ohromnú predvianočnú burzu". Foto: FB Múzeum Humno Košice

Súkromné etnografické múzeum Humno, založené pred vyše 15 rokmi Jurajom Barlom, sa stalo známym svojou rozsiahlou zbierkou, ktorá bola s láskou tvorená počas 17 rokov. Mnohé kúsky sa dostali do múzea od súkromných osôb, z búrz, alebo boli nájdené v starých stavbách.

Vek najstarších exponátov v múzeu sa odhaduje na 200 rokov. Zakladateľa nedávno pamätnou medailou Im memoriam ocenil Zväz slovenských múzeí na Slovensku za celoživotnú prácu v oblasti dokumentácie a prezentácie histórie ľudovej kultúry na východnom Slovensku.

Po jeho smrti sa správy múzea ujali jeho dcéry a manželka Emília Barlová, ktorá vysvetľuje, že predaj muzeálnych kúskov „nebýva bežná prax“. Situácia sa však zmenila počas pandémie, keď múzeum bolo zatvorené päť mesiacov do roka a následne nedokázalo nájsť spôsob, ako pokračovať v prevádzke bez štátnej podpory, najmä keď nájomné od apríla 2023 zrástlo štvornásobne.

Múzeum Humno, ktoré pred pandémiou slúžilo aj ako miesto pre oslavy a kultúrne podujatia, kde sa stretávala minulosť s prítomnosťou, čelí teraz neľahkému osudu. „Veríme, že múzeum môže byť zachránené, je to nádherná zbierka a tiež odkaz,“ hovorí Emília Barlová. Keďže výpovedná lehota z priestorov sa končí 31. januára 2024 a múzeum sa musí vysťahovať, organizujú burzu, kde sa predávajú rôzne predmety z múzea.

Na burze v Humne návštevníci nájdu široký výber predmetov, od tradičných krojov až po historické artefakty, o ktoré je obrovský záujem. Úsilie o záchranu múzea stále prebieha a organizátori dúfajú, že táto udalosť pritiahne nielen zberateľov a nadšencov histórie, ale aj tých, ktorí chcú podporiť zachovanie tohto jedinečného kultúrneho dedičstva.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok