Šutaj Eštok: Vyjadrenia pána Púchovského vnímam ako posledný hoax od „bojovníka proti hoaxom“

Matúš Šutaj Eštok pre denník Štandard poprel, že sa ohradil proti statusu stránky Polícia SR – Hoaxy a podvody, týkajúceho sa mobilizácie. Bývalý správca sociálnych sietí polície Dávid Púchovský podľa vlastných slov odišiel z funkcie po telefonáte od kolegov. Údajne v ňom zaznelo, že ministrovi vnútra sa nepáči príspevok, ktorý na Facebooku uverejnila stránka Polícia SR – Hoaxy a podvody. Púchovský to uviedol v rozhovore pre Denník N.

šutaj púchovský Matúš Šutaj Eštok a Dávid Púchovský. Foto Kotian/TASR a Facebook

Status, o ktorý malo ísť, sa podľa Púchovského týkal „starého známeho hoaxu o mobilizácii Slovákov na Ukrajinu“. Ten sa údajne šíril na jar roku 2023 a ľudia vtedy hromadne podávali „desaťtisíce“ žiadostí, že nechcú byť mobilizovaní.

„No a prešiel september, keď mala podľa toho hoaxu prísť mobilizácia,“ povedal Púchovský Denníku N. „Tak sme vydali jednoduchý textový status, kde sme pripomenuli, že už je november, čo sa stalo s tým hoaxom?“ dodal.

Hneď po uverejnení tohto statusu mu údajne zazvonil telefón, kde mu bližšie neuvedená osoba povedala, že „pán minister si želá stiahnutie tohto príspevku“. Púchovský podľa vlastných slov spomínaný status nechal „visieť ešte asi polhodinu“ a potom ho stiahol. „A rozhodol som sa, že nebudem tolerovať, aby do mojej práce zasahoval nejaký politik,“ dodal v rozhovore.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pre denník Štandard poprel, že bol pôvodcom podobného telefonátu. „Samozrejme, je to úplný nezmysel,“ povedal. „Popri riadení ministerstva nemám čas si skrollovať sociálne siete. Vyjadrenia pána Púchovského vnímam ako posledný hoax od ‚bojovníka proti hoaxom‘,“ dodal minister.

V polovici novembra Púchovský zverejnil informáciu, že podal výpoveď „z dôvodu neodborných zásahov do strategickej komunikácie Policajného zboru zo strany Ministerstva vnútra SR, vinou ktorých nie je možné zabezpečovať obranyschopnosť Slovenska voči hybridným hrozbám na kvalitatívnej úrovni ako doposiaľ“.

Šutaj Eštok krátko po nástupe do funkcie ministra v rozhovore pre Štandard avizoval zmeny na facebookovej stránke Polícia SR – Hoaxy a podvody. „Nebudem tolerovať, aby akýkoľvek úradník alebo policajt robil politiku, propagandu a kádroval ľudí. Polícia má, hoci aj na sociálnych sieťach, informovať o svojej práci, o prevencii, ochrane poriadku. Nemá vstupovať do politických polemík a už vôbec nemá bojovať proti ľuďom s iným názorom a zastrašovať ich, že budú monitorovaní a postihovaní,“ povedal.

Ako bude ďalej fungovať stránka

Dávid Púchovský povedal, že ho na jeho pozícii administrátora sociálnych sietí polície nikto nevystrieda. „Z piatich ľudí na sociálne siete zostanú traja. Odpadne im stránka Hoaxy a podvody. Tá skončí niekde inde, takže sa budú venovať klasickému PR,“ povedal pre Denník N.

Podľa Púchovského posledných informácií by mala stránka „skončiť na Centre boja proti hybridným hrozbám, ktoré vedie Daniel Milo“. Ten však vo svojej funkcii skončí 31. decembra. Púchovský sa pre to isté médium vyjadril, že na jeho uvoľnené miesto očakáva „veľmi zaujímavú nomináciu“, ktorú ešte nemôže prezradiť.

Očakáva však, že stránka ďalej nebude plniť svoj účel. „Možno úplne zanikne, možno bude fungovať len tak pro forma, ale určite nebude taká efektívna ako dosiaľ,“ priblížil.

V rámci svojho nového pôsobenia na pozícii poslaneckého asistenta Jaroslava Spišiaka (PS) sa chce Púchovský zamerať na „komunikáciu, prípravu, spravovanie sociálnych sietí a celkovo stratégiu a budovanie imidžu“. Spišiak sa Púchovskému podľa slov bývalého správcu policajného Facebooku ozval s pracovnou ponukou sám. Púchovský zároveň dúfa, že nikto neočakáva, že poslanec bude po jeho nástupe do práce „mať pol milióna lajkov za mesiac“.

Kontroverzie okolo stránky Polícia SR – Hoaxy a podvody

Facebook polície zameraný na odhaľovanie hoaxov od jeho založenia bývalým redaktorom denníka Nový Čas Dávidom Púchovským v roku 2017 zaznamenal niekoľko kontroverzií. Okrem blokovania kritikov si na svoje konto stránka pripísala aj šírenie nepravdivých citátov či zverejňovanie súkromných správ od občanov spolu s ich menami a fotografiami. Zaslúžili sa aj o manipulácie na tému nosenia ochranných rúšok.

Správca policajných sociálnych sietí Púchovský vzbudil pozornosť aj svojou účasťou v delegácii do Bruselu, kde podľa zverejnených dokumentov žiadal predstaviteľov NATO, aby na Slovensko poslali protihybridné podporné tímy. Na stretnutí pritom vraj viacerí členovia delegácie označili vtedajších opozičných politikov za hybridné hrozby.

Dávid Púchovský v rozhovore pre Denník N poprel, že je „agentom“ niektorých strán. „Minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý hovorí, že som bol nejakým agentom PS, je klamár, pretože dosiaľ stále platí, že najviac času som strávil s politikmi Smeru, respektíve Hlasu,“ uviedol.

„V roku 2017 sme štartovali hlavný účet na Facebooku a ľudia okolo Roberta Kaliňáka prišli s návrhom, že poďme riešiť aj dezinformácie, bol to ich nápad,“ vysvetlil Púchovský svoje tvrdenie o trávení času s politikmi Smeru a Hlasu. Podľa vlastných slov sa mu zároveň v období rokov 2017 až 2020 pracovalo najlepšie, pretože mu nikto do jeho práce nezasahoval.