Aj na Slovensku sú významné technologické firmy, ktoré sú v hľadáčiku Únie. Vláda im poskytla miliónové finančné prostriedky

Ministerstvo hospodárstva sa pred niekoľkými dňami zaviazalo poskytnúť po päť miliónov eur dvom slovenským firmám. Ich mená nie sú všeobecne známe, no pre Európsku úniu môžu v blízkej budúcnosti zohrať kľúčovú úlohu.

Radoslav Danilák zo spoločnosti Tachyum. Foto: Jakub Kotian/TASR Radoslav Danilák zo spoločnosti Tachyum. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vláda poskytne financie spoločnostiam Continium Technologies a Bizzcom na základe európskej výzvy IPCEI – Important Projects of Common European Interest [Dôležité projekty spoločného európskeho záujmu, pozn. red.]. Zámerom výzvy je podporiť firmy, ktoré majú významný vplyv na konkurencieschopnosť, udržateľnosť alebo vytváranie hodnoty naprieč celou EÚ. Ide o viacero odvetví, ktoré Európska komisia (EK) identifikuje ako ekonomicky a geopoliticky strategicky významné.

Spomínané slovenské firmy sú zaradené do zoznamu projektov „IPCEI ME/CT“ – IPCEI in microelectronics and communication technologies [IPCEI v oblasti mikroelektroniky a komunikačných technológií, pozn. red.]. Ten spoločne pripravilo štrnásť členských štátov: Česko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Taliansko, Španielsko a Slovensko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.