Aj na Slovensku sú významné technologické firmy, ktoré sú v hľadáčiku Únie. Vláda im poskytla miliónové finančné prostriedky

Radoslav Danilák zo spoločnosti Tachyum. Foto: Jakub Kotian/TASR Radoslav Danilák zo spoločnosti Tachyum. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ministerstvo hospodárstva sa pred niekoľkými dňami zaviazalo poskytnúť po päť miliónov eur dvom slovenským firmám. Ich mená nie sú všeobecne známe, no pre Európsku úniu môžu v blízkej budúcnosti zohrať kľúčovú úlohu.

Vláda poskytne financie spoločnostiam Continium Technologies a Bizzcom na základe európskej výzvy IPCEI – Important Projects of Common European Interest [Dôležité projekty spoločného európskeho záujmu, pozn. red.]. Zámerom výzvy je podporiť firmy, ktoré majú významný vplyv na konkurencieschopnosť, udržateľnosť alebo vytváranie hodnoty naprieč celou EÚ. Ide o viacero odvetví, ktoré Európska komisia (EK) identifikuje ako ekonomicky a geopoliticky strategicky významné.

Spomínané slovenské firmy sú zaradené do zoznamu projektov „IPCEI ME/CT“ – IPCEI in microelectronics and communication technologies [IPCEI v oblasti mikroelektroniky a komunikačných technológií, pozn. red.]. Ten spoločne pripravilo štrnásť členských štátov: Česko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Taliansko, Španielsko a Slovensko.

„Členské štáty poskytnú až 8,1 miliardy eur z verejných zdrojov, ktoré by mali uvoľniť ďalších 13,7 miliardy eur v súkromných investíciách. V rámci IPCEI bude 56 spoločností realizovať 68 projektov,“ uviedla EK na svojom webovom sídle.

Continium Technologies


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami