Dobrá správa: Lekári a vedci sa spojili, aby zlepšili diagnostiku a liečbu rakoviny prsníka

Lekári skupiny AGEL a vedci z MultiplexDX spolupracujú na liečbe rakoviny prsníka. Foto: Nemocnica Šaca Lekári skupiny AGEL a vedci z MultiplexDX spolupracujú na liečbe rakoviny prsníka. Foto: Nemocnica Šaca

KOŠICE – Lekári skupiny AGEL a vedci z MultiplexDX spolu s Vedeckým, výskumným a vzdelávacím inštitútom AGEL podpísali rámcovú zmluvu o vzájomnej spolupráci. Kooperovať budú v oblasti inovatívnej diagnostiky rakoviny prsníka pre stanovenie efektívnej a personalizovanej liečby onkologických pacientok, uviedla nemocnica Košice-Šaca na svojej oficiálnej stránke.

Na spoločnom sretnutí predstavili unikátny diagnostický test na rakovinu prsníka pre personalizovanú liečbu a prognózu odpovede na terapiu Multiplex8+. Zakladateľ a CEO spoločnosti MultiplexDX Pavol Čekan predstavil výsledky retrospektívnej klinickej validácie, ktorú MultiplexDX zrealizovala na 1 080 vzorkách, na základe ktorej navrhuje zlepšenie stratifikácie pacientov a návrh personalizovaných génových signatúr na predpovedanie odpovede na liečbu onkologických pacientok.

„Prínos zavedenia diagnostického testu Multiplex8+ vidím v dvoch rovinách. V krátkodobom horizonte môže pomôcť klinickým onkológom pri rozhodovaní o nasadení chemoterapie niektorým pacientkam s rakovinou prsníka, kde indikácia pre takúto liečbu nie je jednoznačná,“ vyjadril sa k spolupráci vedúci lekár Ladislav Saksun. Dodal, že v súčasnosti rozdeľujú takéto pacientky zhruba do troch skupín. V prvej skupine je liečba chemoterapiou jednoznačne indikovaná a je zrejmé, že bez nej sú výsledky ich prežívania oveľa horšie. V druhej skupine sú pacientky s relatívne málo agresívnymi nádormi, ktoré nemajú žiadny benefit z tejto pomerne náročnej liečby. U nich zvyčajne postačujú operácia, rádioterapia a hormonálna liečba. Tretia skupina sú ženy v takzvanej šedej zóne, kde sú hodnoty určitých parametrov nádoru hraničné a nedá sa presne povedať, či chemoterapiu majú dostať, alebo nie.

„Preto niektoré z nich podstupujú agresívnu chemoterapiu pravdepodobne zbytočne. Multiplex8+ pomôže rozlíšiť pacientky, u ktorých je chemoterapia nevyhnutná, a tie, u ktorých sú výsledky liečby aj bez chemoterapie rovnaké ako s ňou. Tieto ju však nemusia podstúpiť a vyhnú sa tak mnohým závažným vedľajším účinkom. Z dlhodobejšieho hľadiska by mal Multiplex8+ pomôcť pri rozhodovaní o nasadení liekov tzv. druhej, resp. tretej línie systémovej liečby (chemoterapia, biologická liečba, imunoterapia), ak primárna liečba zlyhá, alebo je málo účinná. Podobne je to aj pri recidíve rakoviny prsníka a pri metastatickom ochorení. Zároveň bude takýto všestranný test niekoľkých tisícov nádorových parametrov nápomocný pri skúšaní nových preparátov v terapii karcinómu prsníka, ale aj niektorých iných nádorových ochorení. Pomôže individualizovať liečbu každej pacientky podľa veľmi presných parametrov nádorového tkaniva. Hovoríme o takzvanom tailoringu – stanovení liečby na mieru,“

Spoločnosť MultiplexDX má zastúpenie na americkom a európskom trhu. Jej poslaním je eliminovať nesprávnu diagnostiku rakoviny vytvorením spoľahlivých, presných, kvantitatívnych a cenovo dostupných diagnostických testov. Inovatívne, patentované riešenia MultiplexDX kombinujú vizualizačné a sekvenčné technológie na kvantifikáciu a analýzu viac ako 20 000 biomarkerov rakoviny prsníka tak, aby pomohli navrhnúť efektívny druh personalizovanej liečby, šitý na mieru každej pacientke.

„MultiplexDX s nadšením víta spoluprácu so zdravotníckymi zariadeniami skupiny AGEL, významným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Táto spolupráca umožní pilotovanie našej inovatívnej diagnostiky pre pacientky s rakovinou prsníka v spojení s renomovanými onkológmi. Veríme, že spolupráca špičkových vedcov z MultiplexDX so špičkovým tímom lekárov zo skupiny AGEL povedie k záchrane mnohých životov pomocou nášho diagnostického riešenia a návrhu efektívnej a personalizovanej liečy Multiplex8+,“ uviedol zakladateľ a CEO spoločnosti Pavol Čekan.




Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...