Uvažujete o Svätojakubskej púti? Začať môžete už v Košiciach

Púť do Compostely absolvujú pútnici z rôznych dôvodov. Foto: Eva Mikulová Púť do Compostely absolvujú pútnici z rôznych dôvodov. Foto: Eva Mikulová


KOŠICE – Camino de Santiago de Compostela, čiže púť do španielskeho mesta Santiago de Compostela láka každoročne množstvo ľudí a ani ja som neodolala a camino som absolvovala už dvakrát.

Táto cesta už dávno nie je záležitosťou len veriacich, ale vydávajú sa na ňu ľudia z rôznych pohnútok. Isté je, že každý na nej nájde presne to, čo jeho myseľ, duša a psychika potrebujú.

Začíname v Dóme sv. Alžbety

Na Svätojakubskú cestu môžete vyraziť priamo z Košíc. Trasa na východnom Slovensku má dva úseky. Prvý je z Košíc do Levoče, druhý z Levoče do Banskej Bystrice. Východná trasa sa začína v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, pokračuje cez mestá Gelnica a Krompachy na Spiš, kde prechádza Žehrou, Spišským hradom a Mariánskou horou a končí sa v Bazilike sv. Jakuba v Levoči.

Významné sakrálne pamiatky na tejto trase sú Dóm sv. Alžbety, Kostol Ducha Svätého v Žehre (UNESCO), Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule, Bazilika Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore a Bazilika sv. Jakuba v Levoči. Dĺžka trasy je približne 100 km a odporúča sa ju rozdeliť do piatich etáp:

  1. etapa: Košice – Chata Lajoška, 19 kilometrov
  2. etapa: Chata Lajoška – Gelnica, 24 kilometrov
  3. etapa: Gelnica – Krompachy, 13 kilometrov
  4. etapa: Krompachy – Spišské Podhradie, 20 kilometrov
  5. etapa: Spišské Podhradie – Levoča, 24 kilometrov

Pútnické miesta

Svätojakubská cesta spája stredoveké pútnické miesto Dóm sv. Alžbety v Košiciach s Bazilikou sv. Jakuba v Levoči. Táto pútnická trasa čiastočne kopíruje lokálne pútnické trasy, ktoré boli po stáročia využívané. Vedú pútnika po historických, prírodných, sakrálnych a nábožensky rozmanitých miestach východného Slovenska cez južný a centrálny Spiš. Trasa vedie cez tri diecézy: Košickú, Rožňavskú a Spišskú. Aj v tomto sa odzrkadľuje rozmanitosť regiónu.

K prírodným zaujímavostiam a krásam patria hrebeň Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Plejsy, lokalita pod Braniskom a Dreveník, ktorý je spolu so Spišským hradom od roku 1993 zaradený do prírodného dedičstva UNESCO.

Svetoznáma svätojakubská púť Santiago de Compostela láka každoročne tisíce ľudí, ktorí sa tam vyberú z rôznych častí sveta, aby sa nakoniec všetci zišli v katedrále v Santiagu na severe Španielska, kde je pochovaný svätý Jakub.

O našej púti z Porta do Santiaga de Compostela sa dočítate v najbližších dňoch. Sledujte nás.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...