Čo tak vianočné trhy v Gdaňsku či vo Varšave? Z Košíc to máte na skok

Varsava1 Varšava. Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Viedenské alebo budapeštianske vianočné trhy sú už pre našinca známa klasika. Čo tak objaviť niečo nové, neopozerané?

Ja som sa rozhodla pre našich severných susedov a moja voľba bola jasná: malebný Gdaňsk pri Baltickom mori. A neobišla som ani poľskú metropolu Varšavu. Z Košíc to máme skutočne na skok, ak využijeme leteckú dopravu.

Rozprávkový Gdaňsk

Do Gdaňska som sa s jedným krátkym prestupom vo Varšave dostala za necelé tri hodiny a toto mesto ma okúzlilo. Bola to láska na prvý pohľad. Z letiska Lecha Walessu sa do mesta dostanete vlakom. Ja som využila komfortnejší taxík, pretože nás bolo viac, a tak bola cena veľmi priaznivá (120 zlotých – minivan pre 6 osôb). Ubytovala som sa v príjemnom hoteli v blízkosti centra. Po meste som chodila pešo, pretože všetky dôležité atrakcie a pamiatky sú blízko seba.

Gdaňsk ma privítal zasnežený, tak ako sa patrí na pravé severské mesto. Prvý deň výletu som venovala jeho spoznávaniu. Prešla som ulicu Dlhý trh, kde si každý turista urobí fotku pri Neptúnovej fontáne. Navštívila som Artušov Dvor a najviac ma nadchla malebná ulička Mariacka. Práve tu sú obchodíky s najkrajšími jantárovými šperkami. Jantáru je venované i múzeum v historickej veži na Kráľovskej ceste. Nádherná je tiež prechádzka pri rieke Motlawa s úžasnou scenériou typických hanzových domov.

Elfovia a hovoriaci sob

Vianočné trhy som si nechala až na večer. Práve vtedy získavajú úžasnú rozprávkovú atmosféru. Sú v znamení severských rozprávok a ság, preto tu stretnete elfov, škriatkov ale i hovoriaceho soba. Gdanské vianočné trhy sa konajú na ulici Targ Węgłowy a v jej bezprostrednej blízkosti na uliciach Tkacka a Wojciecha Boguslawskiego, kde sa stoja stánky s vianočnými ozdobami, remeselnými výrobkami alebo občerstvením a vareným vínom.

Samozrejme, že som ochutnala miestne špeciality a chutili mi. Varené víno začína na cene 18 zlotých a jedlá od 30 zlotých – bigos, rôzne pirohy, žurek, klobásky… Gdaňské trhy si obľúbili najmä turisti zo Škandinávie. Stretávali ssom Nórov, Švédov, Fínov, ale i Litovcov, Estóncov, Nemcov… Rozsvietené stromčeky a vianočná výzdoba sú všade, ale na rozdiel od nás znie menej vianočných melódii.


Malebné Sopoty

Byť v Gdaňsku a nenavštíviť blízke kúpeľné mestečko Sopoty by bol hriech. Takže na druhý deň som sa vybrala vlakom do Sopot. Tí skôr narodení vedia, že v Sopotách sa vždy v lete koná hudobný festival, na ktorom spievali i naše československé hviezdy ako Helena Vondráčková, Karel Gott. V zime sú Sopoty mestečkom takmer bez turistov, ale predsa odporúčam i v tomto období jeho návštevu.

Prejsť sa po najdlhšom drevenom móle v Európe a šantiť na ľudoprázdnej zasneženej pláži pri Baltickom mori má neopakovateľnú atmosféru. Po krásnej prechádzke som si vychutnal skvelú horúcu čokoládu v štýlovej kaviarničke a opäť som sa vláčikom prepravila do Gdaňska.


Očarujúca Varšava

Náš výlet som ukončila v hlavnom meste Poľska, vo Varšave. Na presun som opäť zvolila leteckú dopravu. Varšava je mesto, ktoré ako bájny vták fénix vstalo z popola. Počas druhej svetovej vojny centrum fašisti doslova zrovnali so zemou. Hrdí Poliaci aj vďaka národnej zbierke staré mesto postavili nanovo. Čiže historické budovy sú presnou replikou tých pôvodných.

Poľské hlavné mesto sa v predvianočnom čase každoročne premieňa na kúzelnú ríšu divov, ktorá sa pýši nádherným osvetlením a, samozrejme, tiež množstvom stánkov s rozmanitým tovarom vrátane ručne vyrábaných vianočných ozdôb, teplých svetrov a čiapok, miestnych perníkov a ďalších špecialít.
 
Malé drevené domčeky ozdobené farebnými svetielkami nájdete na niekoľkých miestach Varšavy. Tradičný adventný jarmok sa tiahne pozdĺž obranných hradieb Starého mesta. Najznámejší je na Staromestskom námestí – alebo Rynku Starego Miasta – a prezýva sa jarmok Bożonarodzeniowy.

Stánky sú plné remeselných výrobkov, umeleckých produktov, ručne vyrábaných výrobkov, kulinárskych pochúťok a voňavých nápojov. Áno, aj presláveného vareného vína. Vo Varšave som tiež ochutnala miestne špeciality a poľskú gastronómiu môžem len odporučiť. Ceny sú podobné ako v Gdaňsku alebo u nás.


Takmer všade, čiže aj na trhoch, sa dá platiť kartou. V čase mojej návštevy (začiatok decembra) bol kurz 4,4 zlotého za 1 euro.

Môj krátky, ale intenzívny výlet plný zážitkov sa skončil 50-minútovým letom z Varšavy do Košíc.



Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...