Babráctvo? Bardejov prišiel o lukratívnu budovu a ešte za to platí státisíce eur

BARDEJOV – Neuveriteľné. Už štvrťstoročie trvajú súdne naťahovačky vedenia metropoly horného Šariša o vrátenie majetku. Je ním budova vtedajšieho Strediska obchodu a služieb v Bardejovských Kúpeľoch. Mesto sa jej svojho času zbavilo predajom, no zvolilo si nie práve najšťastnejší postup, z čoho sa stal poriadny problém.

Predaj budovy Bardejov Bardejovu hrozí, že príde nielen o nehnuteľnosť Stredisko obchodu a služieb v Bardejovských Kúpeľoch, ale aj o ďalšie peniaze z mestskej kasy. Foto: FB Online Bardejov

Nekonečný príbeh sa začal ešte v roku 1996, keď mesto Bardejov pod vedením vtedajšieho primátora Ľubomíra Skaloša predalo nehnuteľnosť v lukratívnej zóne Bardejovských Kúpeľov spoločnosti INKA, s. r. o. Podľa všetkého zrejme nikomu vtedy nebolo pri predaji podozrivé, že firma vznikla len necelý mesiac pred požehnaním transakcie bývalým mestským parlamentom.

Súdne spory sa začali o dva roky neskôr a trvajú dodnes, ale nevyhráva v nich mesto, práve naopak, to zatiaľ len platí. A naozaj v danej kauze nejde o žiadne drobné. Namiesto toho, aby samospráva ťažila z prenájmu prevádzok, ktoré sídlia v budove, čo by mohlo priniesť ročne do mestskej kasy viac než 100-tisíc eur, mesto len platí. Bardejov doteraz zaplatil už zhruba 1 327 756 eur. Budova pritom stála 995 817 eur.

Ako je to možné? Mesto pôvodne budovu síce odpredalo, hoci kupec v tom čase nesplatil celú kúpnu cenu. Radnica mu však nerobila žiadne prekážky pri zápise do katastra nehnuteľností. A tak sa kupec stal úplne legálne majiteľom budovy. Keď si mesto neskôr uvedomilo, čo spravilo, bolo už neskoro. Majiteľ svoj dlh za budovu nesplácal. K dohode medzi radnicou a novým majiteľom o odstúpení od kúpy a vrátení majetku nedošlo, a tak nasledovalo podanie radných na súd o určenie vlastníka. Budovu sa im podarilo získať späť, ale bolo to Pyrrhovo víťazstvo, keďže spoločnosť INKA, s. r. o., bola v tom čase v konkurze a na nehnuteľnosti viazlo záložné právo.

Mesto sa však svojich nárokov nevzdalo a súdilo sa o vrátenie a náhradu škody za neoprávnené využívanie nehnuteľnosti. Súd žalobu mesta zmietol zo stola ako neopodstatnenú, keďže pohľadávku nového vlastníka po rokoch skúpili ďalšie firmy. Tie súdnou cestou vymohli od mesta vrátenie zaplatenej čiastky aj s úrokmi. Zamotaný priebeh vysvetlil pre Prešovský Štandard hovorca bardejovskej radnice Štefan Hij. „Aj preto mesto zaplatilo v tom čase viac než 40 miliónov slovenských korún, hoci hodnota budovy bola ‚len‘ 30 miliónov.“ Spresnil, že po čase sa prihlásila ďalšia firma. „Tá kúpila pohľadávku od spoločnosti, ktorá požičala tej prvej peniaze na odkúpenie danej budovy, aj ona uspela na súde. Mesto tak prišlo o budovu Strediska obchodu a služieb,“ povedal hovorca. Dodal, že nasledovalo dovolanie na Najvyšší súd, kde však radnica neuspela. 

Nehnuteľnosť v Bardejovských Kúpeľoch podľa listu vlastníctva patrí dnes firme so sídlom v Prahe, ktorá je podľa informácií uvedených vo verejnom registri v konkurze. Jej konateľom je občan Ukrajiny. „Podali sme sťažnosť voči rozhodnutiu súdov na Ústavný súd – nechcem prejudikovať jeho rozhodnutie,“ uviedol hovorca Bardejova s poznámkou: „Komu asi slúži(l) systém, ktorý dovolí takéto machinácie…? Samospráve určite nie…“