Fotoreportáž z predvianočných Košíc: Punč, lokše, halászlé aj Anjelská kapustnica

411398037_777770604393071_2383938932255799880_n Košické vianočné trhy. Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Tradičné vianočné trhy neodmysliteľne patria ku Košickým rozprávkovým Vianociam a práve v adventnom období sa počas nich v centre mesta dejú obľúbené akcie. Uplynulý víkend to v meste skutočne žilo. Slnečné počasie nás vylákalo do mesta vychutnať si tú pravú predvianočnú košickú atmosféru.

I keď sneh chýbal, ľudia v uliciach sa bavili, veď tento čas je ako stvorený na stretnutia s blízkymi. Či už pri poháriku s medovinou, vareným vínkom, alebo pri obľúbenom primátorskom punči. Každý deň punč čapuje iná mestská časť alebo organizácia. Tento piatok to bola MČ Nad jazerom a aj na pódiu pri Immaculate sa prezentovali detské súbory z Jazera.

Na trhoch si môžete dopriať všakovaké dobroty. Okrem lokší, langošov, pečených klobás a mäsa môžete ochutnať aj rybie špeciality. Mnohým zavoňalo i zachutilo halászlé (malá porcia za 4 eurá). Ceny sú rôzne, víno od 2,50 eura, langoše okolo 4 eur a zemiakové placky kúpite za 4,50 eura. Klobásy a mäso sú podľa váhy cca 9 eur. Možno sú ceny trochu vyššie, ľudí to však neodrádza a mesto je plné. „Je tu fajn atmosféra a každý rok sa na trhy tešíme. S vyššími cenami rátame, ale tak je to už všade,“ prezradili Monika s Mikim. Podobne to vnímajú i ďalší návštevníci trhov. Okrem stánkov s jedlom si môžete kúpiť aj rôzne darčeky, vianočné ozdoby a domáce produkty.

Zážitok na Starom pľaci

Na pravú Staromestskú zabíjačku pozývala všetkých Košičanov mestská časť Staré Mesto a bola to ozaj pastva pre oči a čuch. Na Dominikánskom námestí rozvoniavali klobásky, jaternice, bravčové s kapustou, škvarky a nechýbala výborná nálada. Nádherné slnečné počasie bolo ako stvorené na ochutnávku špecialít a debatu s priateľmi. Malé vianočné trhy na Starom pľaci sú lákajú svojou komornejšou atmosférou.

Do Anjelskej kapustnice nepršalo

Varenie Anjelskej kapustnice týždeň pred Vianocami má už v Košiciach niekoľkoročnú tradíciu. V tisíclitrovom kotle priamo pred očami návštevníkov varia túto tradičnú vianočnú polievku kuchári z košických reštaurácií. Nebolo to inak ani túto sobotu 16. decembra, ale oproti minulým rokom konečne nepršalo. Slniečko hrialo, na pódiu spievali deti z detského speváckeho zboru Anjelov a charitatívna kapustnica v hodnote minimálne 3 eurá sa míňala jedna radosť. „Je aj veľmi chutná,“ potvrdil dedo Mišo, ktorý prišiel podporiť svoju vnučku Sašku zo speváckeho zboru a zároveň pomohol i deťom v núdzi. Výťažok z Anjelskej kapustnice totiž už tradične ide na pomoc deťom.

Príjemný víkend v adventných Košiciach máme za sebou, ale ešte stále si môžeme vychutnať krásnu sviatočnú atmosféru v centre. Tak neseďte doma a príďte sa prejsť do nášho krásneho mesta.

Foto: mesto Košice
Foto: mesto Košice
Foto: Eva Mikulová
Foto: Eva Mikulová
Foto: MČ Staré Mesto

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...