Košická zoo má nový prírastok. Na tento netradičný druh zvieraťa sa môžete tešiť

KOŠICE – Milý adventný prírastok ohlásila košická zoo. Poľskí kolegovia z Lodže jej priviezli samičku pandy červenej. Očakávania sú nemalé. Mala by priviesť na svet potomstvo, ktoré môže poslúžiť založeniu chovu pandy i v ďalších zoo.

Panda červená je živočích horských lesov a džunglí vo väčších nadmorských výškach himalájskeho podhoria. Nerissa má jeden a pol roka. Umiestnili ju v hornej časti zoo s názvom Altaj, pri chovnom komplexe kozorožcov sibírskych. „Má pokojnú povahu, rýchlo sa aklimatizuje a s chovateľmi spolupracuje veľmi dobre,“ uviedla zoo na sociálnej sieti. Od roku 2020 boli v Košiciach dva samce tohto zvieratka Daengo a Thimpi z českého Zooparku Chomutov. Jedného z nich presunú do zoo vo Veľkej Británii, druhý má s Nerissou vytvoriť chovný pár.

Nerissa pripravená na transport z poľskej zoo do Košíc. Foto: FB Zoo Lodž

Vo výhľade sú „svadba“, rodinka a export mláďat

„Panda červená rada trávi deň vo výškach, v korunách stromov. Čo sa týka potravy, najradšej má bambus, aj keď nepohrdne ani inou potravou,“ informovala Štandard zoologička a asistentka pre medzinárodnú spoluprácu Zoo Košice Miroslava Friedman. „Nerissa je veľmi kontaktný jedinec, zaujíma ju akákoľvek ľudská návšteva v okolí jej výbehu,“ prezradila čosi z povahy nového nájomníka. Na zoznámenie so svojím nastávajúcim bude samička ešte chvíľku čakať.

„Momentálne je chovaná v inej časti ako naši samci – bratia. Po presune jedného do zoo vo Veľkej Británii ich začneme postupne zoznamovať. Pandy červené spadajú do EEP, európskeho záchranného programu a akékoľvek rozhodnutie ohľadom presunu, povolenia na rozmnožovanie a podobne schvaľuje koordinátor daného programu. Samozrejme, prihliada na požiadavky a návrhy zoo,“ vysvetlila Miroslava Friedman.

Poľským chovateľom je za Nerissou smutno. Aj mláďatká z košického chovu by mali poslúžiť iným zoologickým záhradám. Foto: FB Zoo Lodž

V zajatí žije panda aj dvakrát dlhšie

„Ak by sa nám podarilo a odchovali by sme mláďatá, pravdepodobne by v období dosiahnutia dospelosti opustili našu zoo a založili by chov v inej zoo,“ priblížila víziu. Na otázku, akého veku by sa Nerissa pri dobrom zdraví mohla v zoo dožiť, je podľa zoologičky ťažké odpovedať. „Pandy červené sa vo voľnej prírode dožívajú 8 až 10 rokov, v ľudskej starostlivosti 15 až 20 rokov. Najstarší zdokumentovaný jedinec mal 21 rokov.“

Zaujímavosť: Preklad čínskeho názvu pandy červenej do angličtiny firefox, čo znamená ohnivá líška, mal viesť k pomenovaniu webového prehliadača Mozilla Firefox.

Foto: Zoo Košice/Patrik Pastorek, Lenka Kovaľová

Foto z prepravy a Nerissa ako mláďa: FB Zoo Lodž (Poľsko)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok