Odborník vysvetľuje: Nevracajte slobodu kúpeným vianočným kaprom, nie je to dobrý skutok

vylov2 Ilustračný obrázok Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Žiaden šľachetný vianočný čin, ale pomalá a trýznivá smrť. Taký môže byť koniec kapra, ktorému ste v návale dobrých pohnútok chceli darovať slobodu.

Deje sa to každý rok. Rodičia chcú urobiť deťom radosť, kúpia pred Vianocami živého kapra, pomenujú ho a potom ho idú spoločne pustiť do najbližšej rieky, alebo do jazera. A to je hneď prvá chyba. Kapra zvyčajne nevpustíte do jeho domáceho prostredia, ale do úplne inej vody.

Môžu zavliecť nákazu

„Je to veľká hlúposť a obrovský omyl, že tým rybám pomáhate. Absolútne neodporúčam púšťať späť do vody už kúpené kapry. V prvom rade môže každá ryba, s ktorou sa manipulovalo, dovliecť do vody rôzne plesne a nákazy. A s kaprami určenými na výlov, ktoré potom obchodníci pred sviatkami predávajú, bolo manipulované viac než dosť. Ak sa do vody pustí takáto ryba, môže nakaziť celú vodnú faunu. A to už je veľký problém,“ vysvetľuje porybný z Perínských rybníkov Matej Grentzer a dodáva: „Podľa ich prirodzeného cyklu sú už ryby zazimované, čo znamená, že sú v letargickom spánku a majú znížený metabolizmus. Teraz si predstavte, že do takéhoto prostredia pustíte kapry, ktoré mali v kadiach iné prostredie, sú už poškodené, mali o niečo teplejšiu vodu, čiže úplne iné podmienky. Preto sa už nevedia prispôsobiť prirodzenému cyklu, nenabehnú im biologické hodiny. Takže pre nich to nie je sloboda, ale zažijú smrteľný šok.“

Vianočný kapor patrí na tanier

Keď si už živú rybu kúpite, tak sa ju snažte šetrne zabiť a potom si ju pripravte podľa svojho gusta. Kapor, alebo aj iná ryba, v súlade s našimi tradíciami na náš štedrovečerný stôl patria. „Najklasickejší je kapor a najchutnejšie sú kusy do 3 kíl,“ hovorí M. Grentzer, okrem iného vyhlásený špecialista na rybie dobroty.

Okrem obľúbených vyprážaných podkovičiek z kapra si môžete pripraviť i kaprie škvarky, alebo rybu nafiletovať takmer bez kostí a potom filety upraviť na rôzne spôsoby. Ako na to? „Vypitvanému a umytému kaprovi odrežeme hlavu. Ostrým nožom vedieme rez pozdĺž chrbtovej kosti. Postupne filety mäsa oddeľujeme od trupu pomocou plochých rezov. Takéto filety z jednej aj druhej strany naporciujeme a každý kus ešte priečne narežeme až po kožu vo vzdialenosti asi 0,5 cm. Tieto priečne zárezy spôsobia, že drobné kosti sa pri ďalšej tepelnej úprave zlikvidujú. Z takýchto filetiek môžeme urobiť aj škvarky. Na tenko ich narežeme, obalíme v múke zmiešanej s korením a prudko vyprážame do chrumkava. Dobrú chuť,“ želá M. Grentzer.

Foto: Eva Mikulová

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...