Keď zastupiteľstvo (ne)koná

KOŠICE – Okolo Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) je v poslednom čase ticho. Až podozrivo. Bodaj by na to bol dôvod. Lenže nie je. Práve naopak.

Zastupiteľstvo KSK Zastupiteľstvo KSK. Foto: Boris Macko

Vedenie kraja si myslí, že odvolaním bývalého generálneho riaditeľa Antona Trišča je vec vyriešená. Problém je v tom, že si to myslí aj drvivá väčšina poslankýň a poslancov krajského zastupiteľstva. Svedčí o tom aj posledné zasadnutie z 8. decembra. Celkovo 22 bodov vrátane rozpočtu prebrali raz-dva. Darmo, chutný obed bol zrejme lákavou vidinou pre rýchly priebeh zasadnutia.

Jediní „rebeli“ boli už klasicky Miloš Ihnát a Iveta Rušinová. Tá viackrát poukázala na to, že k viacerým bodom chýbajú čísla a presnejšie údaje. Vrátane návrhu rozpočtu. Predseda KSK Rastislav Trnka ju nakoniec zosmiešnil tým, že ak bude chcieť všetkých pobaviť, pokojne sa môže kedykoľvek prihlásiť. Neskôr všetko zaklincoval výrokom: „Pani poslankyňa, ja sa to budem snažiť vysvetliť tak, aby ste to pochopili aj vy.“ Nuž, džentlmen ako vyšitý.

Zarážajúce je, že sa jej nikto poriadne nezastal. Paradoxne vicežupan Ladislav Lörinc aspoň poznamenal, že je v poriadku pýtať sa. Rušinová je pritom bývalá viacnásobná primátorka mesta Krompachy a určite vie, čo zostavenie rozpočtu znamená. Väčšine poslankýň a poslancov, pričom sú medzi nimi aj starostky a starostovia, to asi neprekáža. Tak ako im neprekážali ani kauzy týkajúce sa SC KSK. Alebo odvolanie riaditeľky Strednej zdravotníckej školy na Moyzesovej ulici v Košiciach, ktoré ešte môže mať dohru.

Košický primátor Jaroslav Polaček môže Trnkovi hladký priebeh zastupiteľstva len závidieť. Mestské zastupiteľstvá sú niekedy búrlivé. Treba ale dodať, že poslankyne aj poslanci sa často právom pýtajú a poukazujú na nezrovnalosti. V uplynulých týždňoch to bol dokonca doslova boj medzi poslancami a primátorom. Lenže, ak dáme bokom osobné postoje a sympatie, obe strany si uvedomujú, že nejde o fazuľky. V krajskom parlamente je to akoby naopak – „pohoda, klídek a tabáček“.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok