V Piešťanoch sa chvália rekordom. Vďačia za to významnému umelcovi

PIEŠŤANY – Počas päťmesačného trvania výstavy Kvetinové svety ju navštívilo viac než 30-tisíc ľudí. Týmto počtom sa tak zaradila medzi najnavštevovanejšie akcie svojho druhu nielen v kúpeľnom meste Piešťany, ale aj na Slovensku.

Návštevníci výstavy Moderátorka Alena Heribanová, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Peter Bednarčík a ambasádorka výstavy Zuzana Mauréry. Foto: Ľuboš Bakyta

Mesto Piešťany je so životom a tvorbou slávneho českého maliara Alfonsa Muchu nerozlučne späté, preto sa stalo súčasťou medzinárodného projektu Muchova cesta. Práve tu totiž vznikali skice k jeho slávnemu dielu Slovanská epopeja.

Obraz je inštalovaný nad dverami do hotelovej jedálne. Medzi ženami na maľbe maliar zachytil aj svoju uzdravujúcu sa dcéru. Foto: SITA

Piešťanským kúpeľom vďačil maliar za vyliečenie dcéry Jaroslavy. Poďakovaním umelca bol obraz Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia!, ktorý je od mája 1932 umiestnený v reštaurácii jedného z hotelov.

„Výstava Kvetinové svety ponúkla slávne plagáty a ilustrácie Alfonsa Muchu, vďaka čomu bola pre milovníkov umenia a krásy nezabudnuteľným zážitkom,“ uviedla výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Tatiana Nevolná. Dodala, že Piešťany sa stali prvým miestom mimo územia Českej republiky, ktoré je súčasťou projektu. A práve tu bola výstava obohatená o špeciálnu časť venovanú maliarovmu vzťahu ku kúpeľom.

Ambasádorkou výstavy sa stala herečka Zuzana Mauréry. „Medzi prvými návštevníkmi boli moderátorky Alena Heribanová a Karin Majtánová, speváci Samo Tomeček a Tomáš Bezdeda, speváčky Marcela Laiferová, Beáta Dubasová a herečka Karin Hajdu. Každý z viac ako 30-tisíc návštevníkov prispel k tomu, že podujatie sa tento rok stalo jedným z najnavštevovanejších svojho druhu na Slovensku,“ uzavrela Nevolná.

Na otvorenie výstavy zavítal aj maliarov pravnuk Marcus Mucha. Jeho otec a maliarov vnuk John nešetril slovami chvály: „Úžasná bola spolupráca našej kurátorky s riaditeľom Balneologického múzea Vladimírom Krupom. Týkala sa pobytu môjho starého otca, mamy, tety a aj otca v piešťanských kúpeľoch. Aj mne sa tu veľmi páčilo a keď to tak počítam, kúpele doteraz navštívila, už piata generácia rodiny Muchovcov.“



Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok