Zabudnite na preplnené Tatry. Toto je dokonalý únik od mestského ruchu len pár kilometrov od Košíc

KOŠICE – Objavte dva zimné skvosty neďaleko Košíc: Turistická chata Hrešná, ideálna pre milovníkov prírody a bežkovania, a športovo-rekreačné stredisko Jahodná, perfektné na rodinné lyžovanie a zimné radovánky. Oba sú ideálne pre únik od mestskej rutiny, ponúkajú spojenie s prírodou a športovým elánom.

chata hresna Objavte zimný raj neďaleko Košíc. Foto: Chata Hrešná

Turistická chata Hrešná, ukrytá v pohorí Čierna Hora, ponúka ideálne útočisko pre rodiny a priateľov. Chata nachádzajúca sa v nadmorskej výške 597 metrov, len 12 kilometrov od centra Košíc, bola pôvodne postavená ako rozhodcovská veža s bežeckým štadiónom v rokoch 1983 – 1986. Dnes ponúka návštevníkom nielen útulné zázemie, ale aj rôzne rekreačné možnosti.

Zdroj: FB Chata Hrešná

V zimných mesiacoch sa tu môžete venovať bežeckému lyžovaniu na upravených trasách s dĺžkami od 2 do 5 kilometrov, celkovo ponúka 14 kilometrov bežeckých tratí. Chata tiež disponuje širokou ponukou občerstvenia vrátane streetfoodových jedál, polievok a nápojov vhodných pre vegetariánov, vegánov aj celiakov.

Zdroj: FB Chata Hrešná

Okolie chaty je sieťou turistických trás vrátane slávnej Cesty hrdinov SNP, čo láka turistov po celý rok. Chata Hrešná sa môže pochváliť nielen krásnou prírodou a super výhľadmi, ale aj priestranným altánkom, viacerými sedeniami, detským ihriskom a ohniskami. V zimných mesiacoch poskytuje útočisko v teplej čajovni s krbom a kapacitou až 34 miest. Takže ak hľadáte miesto na relaxáciu a dobrodružstvo blízko Košíc, chata Hrešná je ideálna voľba, ktorá ponúka jedinečný zážitok v objatí prírody počas celého roka. Ak nemáte auto, nevadí. Na Hrešnú sa dostanete autobusom č. 29 MHD a prejdete sa miernym stúpaním až k cieľu.

Jahodná, len 15 kilometrov od Košíc, je skutočný raj pre rodiny a športových nadšencov. Športovo-rekreačné stredisko ponúka ideálnu kombináciu nádhernej prírody, relaxácie a špičkového lyžiarskeho vybavenia. Bez ohľadu na vaše lyžiarske skúsenosti ponúka Jahodná zábavu pre každého.

V Košiciach sa s organizovaným lyžiarskym športom stretávame už od zimnej sezóny 1907 – 1908, pričom prví lyžiari využívali oblasť Jahodná od roku 1918. Lyžiarske preteky sa na Jahodnej konali od januára 1927, vrátane pretekov brannosti v roku 1937, kde boli zahrnuté aj skoky na lyžiach. Tento športový duch a lásku k prírode naši predkovia preniesli do súčasnosti, pripomínajúc nám dôležitosť spojenia s prírodou v každom ročnom období.

Moderná Jahodná ponúka vynikajúce podmienky na lyžovanie, s výškou snehu okolo 30 cm a štyrmi vlekmi v prevádzke. Okrem lyžovania tam nájdete aj vynikajúce podmienky na sánkovanie. Pre návštevníkov sú k dispozícii čajovňa a reštaurácia pri parkovisku, kde si môžu vychutnať tradičné trdelníky alebo langoše.

Jahodná je nielen lyžiarske stredisko, ale aj miesto s bohatou históriou a tradíciou. Pre rodiny s deťmi je to ideálne miesto na trávenie kvalitného času v príjemnom prostredí, vzdialenom len kúsok od mesta. Jahodná je prístupná aj autobusovou linkou č. 14 do konca lyžiarskej sezóny, čo zjednodušuje cestu na skvelý deň plný lyžovania a zábavy v snehu.

Vzhľadom na nedávne kolapsy dopravy pri Štrbskom Plese a obmedzené kapacity tohto strediska ponúkajú turistická chata Hrešná a stredisko v Jahodnej vynikajúce alternatívy pre Košičanov. Tieto lokality predstavujú ideálnu kombináciu prírody, rekreácie a športových aktivít v pokojnom prostredí.

(chatahresna.sk, strediskojahodna.sk)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok