Chodievate okolo, ale dnu ste zatiaľ neboli? Jakabov palác po roku otvorí brány pre verejnosť

2747_3r4au7xdxi Jakabov palác Foto: mesto Košice

KOŠICE – Prvá tohtoročná potulka bude skutočne výnimočná a atraktívna. Dostaneme sa dovnútra tajomného Jakabovho paláca a dozvieme sa, čo sa skrýva v jeho komnatách. Potulka sa koná od štvrtka 4. do nedele 7. januára 2024.

Jakabov palác patrí k dominantám Košíc a jeho unikátny, až rozprávkový štýl uchvacuje návštevníkov, ktorí prichádzajú do centra mesta od železničnej stanice cez mestský park. Naposledy bol Jakabov palác pre verejnosť otvorený vo februári minulého roku.

Na potulke s Milanom Kolcunom sa dozviete, ktorý prezident tu pôsobil, spoznáte nenapodobiteľný dizajnový nábytok z obdobia socializmu, uvidíte veľkoplošné intarzie Košíc, nádherný kazetový strop, barokovú pec, štukovú výzdobu aj sochy a keramiku z rúk slávnych umelcov.

Jakabov palác bol postavený v rokoch 1899 až 1903 v novogotickom slohu. Pomenovanie má po projektantovi a prvom majiteľovi Ing. Arpádovi Jakabovi. Architekt Jakab ho postavil podľa vzoru stredovekých objektov s čiastočným použitím kamenných článkov vyradených pri reštaurovaní košického domu koncom 19. storočia. Po roku 1989 si uplatnila v rámci reštitúcií oprávnene vlastnícky nárok na Jakabov palác Katarína Póšová, dcéra Huga Barkányiho. V rokoch 1992 – 2000 v budove sídlila Britská rada. Od roku 2001 budova nie je využívaná.

Začiatok potulky je pred Jakabovým palácom a jej dĺžka je 50 minút.

Milan Kolcun sprevádza vo štvrtok – nedeľu o 14.00, 14:.5, 15.30, 16.15 a 17.00 hod. Zoltán Balassa sprevádza v piatok o 14.30 po slovensky, v sobotu o 14.30 po slovensky a o 16.00 po maďarsky, v nedeľu o 14.30 po maďarsky a o 16.00 po slovensky. Baška Kacerová sprevádza v sobotu a nedeľu o 15.00 po slovensky.

Intarzia v Jakabovom paláci. Foto: FB Milan Kolcun

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...