Prípad nebohého deviataka Romana: Prečo nebol prizvaný policajný vyjednávač?

PARCHOVANY/BRATISLAVA – Vrenie okolo prípadu samovraždy žiaka z Parchovian ani mesiac po tragédii neustáva. Práve naopak. Rodičia chlapca, ktorí po smrti syna prišli s tým, že k tragédii došlo kvôli šikanovaniu ich syna nielen spolužiakmi, ale dokonca aj pedagógmi, rozbehli petíciu za odvolanie riaditeľa školy a pred časom sa dokonca stretli s ministrom školstva Tomášom Druckerom.

Roman vyjednávač Bol by chlapca zachránil rozhovor s policajným vyjednávačom? Fotokoláž: archív rodiny/Polícia SR - Banskobystrický kraj

Iveta a Roman Michalikovci zdôrazňujú, že takto bojujú nielen za syna, ale aj za ostatné deti, ktoré sú v škole šikanované a deje sa to bez toho, aby to vedenie školy nejako riešilo.

Mimoriadne sa prípadu venuje redaktor TV JOJ. V uplynulých dňoch prišiel s novými skutočnosťami, ktoré možno mohli celej tragédii zabrániť. Vyšetrovanie prípadu je neverejné, aj preto rodičia nebohého deviataka majú len torzo informácií. Pomoc a rady rodine ako právny zástupca začal poskytovať advokát z Košíc Milan Kuzma. Rodičia ako poškodení chcú dokázať zlyhanie vedenia ZŠ Parchovany a dosiahnuť spravodlivé vyšetrovanie.

„Neviem si predstaviť, ako sa mohla spoločnosť dostať do takéhoto stavu. Nikto nič nechcel vidieť, a popritom tie signály boli podľa mňa jednoznačné,“ prízvukuje advokát. Neskrýva obavu, či sa pravý vinník vôbec niekedy nájde.

Redaktor súkromnej televízie oslovil pedagóga z Fakulty psychológie Paneurópskej Vysokej školy v Bratislave so špecializáciou na psychológiu osobnosti, psychodiagnostiku, psychopatológiu a poradenstvo Michala Čerešníka, ktorý hovorí o probléme šikanovania na našich školách ako o epidémii, ktorú sa nedarí identifikovať a efektívne vyriešiť.


„Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že 80 percent škôl má problém so šikanovaním, a to práve preto, lebo varovné signály, či už priame alebo nepriame, zostávajú prehliadané. Mnohokrát si zakrývame oči pred tým, že sa niečo také deje v škole,“ zdôrazňuje psychológ.

Redaktor v dokumente, v ktorom sa venuje prípadu, poukázal aj na skutočnosť, že z vyjadrenia školy, ktoré vedenie uverejnilo na svojej stránke, vyplynulo, že deviatak bol na streche zhruba 50 minút, ale záchranné zložky boli privolané až o 11.05 hod., a nie hneď, čo potvrdilo aj Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby.

„Záchranári na mieste vykonávali kardiopulmonálnu resuscitáciu, ktorá bola úspešná, a 15-ročného pacienta transportovali do nemocnice v Trebišove.“

Názory odborníkov sú, že k prípadu mal byť prizvaný krízový vyjednávač, ktorých má polícia viac ako stovku, a sú v každom kraji, pričom bilancia ich úspešnosti pri zásahoch a záchrane života je vysoká.

„Človek by mal zavolať na tiesňovú linku 158, kde sa tie procesy naštartujú, kde nás spohotovostnia, dostávame sa na miesto a nadväzujeme kontakt v telefóne s danou osobou. Pokúšame sa ju upokojiť už cestou. A týmto získame drahocenné sekundy, minúty,“ prízvukuje vyjednávač. V prípade Romana však nedostal šancu zakročiť.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok