Hnev s pocitom bezradnosti: Mestským častiam neprišli peniaze, starostovia chcú žalovať primátora

KOŠICE – Viacerí starostovia nemajú na začiatku roka radostné chvíle. Naopak, čakal ich šok. Mestským častiam totiž mesto nevyplatilo podielové dane za december 2023.

Ladislav Lörinc Starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc chce riešiť neposlanie daní právnou cestou. Pripájajú sa k nemu ďalší kolegovia. Foto: FB Ladislav Lorinc

Presnejšie, ide o „veľké“ mestské časti (MČ) ako napríklad KVP, Dargovských hrdinov, sídlisko Ťahanovce, ale aj Staré Mesto. Kvôli chýbajúcim podielovým daniam predstavujú výpadky v rozpočtoch státisíce eur. Nečudo, že u starostov mestských častí sa mieša hnev s pocitom bezradnosti.

„Rozhodne to nie je akt priateľstva. Aj tak od septembra prichádzali veľkým MČ len polovičné sumy podielových daní. Za december zatiaľ neprišlo vôbec nič,“ zhodnotil pre Štandard situáciu starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc. Dodal, že primátor zvolal na utorok 9. januára stretnutie so starostami. Na ňom by sa mali zaoberať vzniknutou situáciou.

Podľa neho spomínaný dátum nie je náhodný. Primátor má právo presúvať určitú sumu peňazí v rozpočte, no do desiatich dní musí zverejniť, kam, v akej výške a na aký účel išli. Práve 9. január bude posledný deň, keď primátor v rámci svojej právomoci môže urobiť posledné zmeny v „starom“ rozpočte. Navyše viacerí starostovia, ktorí sú zároveň mestskí poslanci, podporili kompromisné návrhy na zvýšenie daní a poplatkov. Sú sklamaní z toho, že za „odmenu“ mestské časti nedostali nič. Navyše medzi riadkami naznačujú, že môže ísť o pomstu primátora za to, že mu poslanci odklepli zníženie platu na zákonné minimum.

Bez ohľadu na avizované stretnutie ale pohár trpezlivosti starostov pretiekol a rozhodli sa rázne reagovať. „Podávame podnet kontrolórovi. Je zaujímavé, že o neposlaní podielových daní netušil. Moji právnici už riešia aj podanie na prokuratúru a trestné oznámenie. Ide o porušenie zákona,“ vyratúva Lörinc kroky, ktoré podnikne. Očakáva, že sa k nemu pripoja aj ďalší kolegovia. A nemýli sa.

Starosta Starého Mesta Igor Petrovčik zverejnil na sociálnej sieti jasný odkaz. „Je mi ľúto, že takmer väčšina mestských poslancov a zároveň starostov veľkých MČ sa opakovane nechala oklamať cez jeho námestníčku a zamestnancov vedenia Magistrátu mesta Košice, aj keď som ich opakovane upozorňoval, že primátor svoj sľub nedodrží, aj keď mu podporia zvýšenie poplatkov za odpad a daní,“ uvádza starosta.

Tvrdí, že podobné problémy očakával. „Peniaze z podielových daní od štátu pre jednotlivé MČ mali byť doplatené do konca roka, nestalo sa tak. Aspoň tak vraj prebiehali rokovania, ktorých som sa osobne nezúčastnil, lebo som vedel, že to nemá zmysel, lebo to takto dopadne. Voči našej MČ je výška dlhu zo strany mesta takmer 130-tisíc eur,“ upresnil starosta.

Podobne ako jeho kolega Lörinc dúfa, že sa zomknú a budú postupovať spoločne. Pevne verí, že už žiaden starosta nebude naivný a v najbližších dňoch sa všetci starostovia MČ zmobilizujú. „Okrem podnetu na prokuratúru a hlavného kontrolóra vyvinieme všetky zákonné a politické kroky na to, aby si v tomto meste nemohol jeden človek v pozícii primátora robiť, čo sa mu zachce. A aby dodržiaval platný štatút, aj ostatné legislatívne predpisy,“ uzavrel Petrovčik.

Rovnako vidí situáciu aj starosta sídliska Ťahanovce Miloš Ihnát. „Nám už takto mesto dlží 140-tisíc. Nevyplatenie podielových daní mestským častiam je protizákonné. Navyše sa primátor zaviazal, že ich vyplatí,“ povedal pre Štandard Ihnát s tým, že čo sa týka právnych krokov, pridáva sa k ostatným starostom.

So žiadosťou o reakciu sme oslovili aj košický magistrát. Ten vo svojom vyjadrení pre Štandard v súvislosti so spomínanou témou odmieta akékoľvek politikárčenie a vytĺkanie politických bodov zavádzaním neúplnými informáciami a polarizovaním spoločnosti.

„Všetci na Slovensku vedia, v akej ťažkej finančnej situácii sú samosprávy a že musia robiť aj nepopulárne rozhodnutia. Košiciam v minulom roku do mestského rozpočtu prišlo výrazne menej peňazí. Naopak, mestské časti v minulom roku dostali neočakávanú finančnú čiastku od štátu vo výške 6,6 milióna eur za pomoc mesta odídencom z Ukrajiny. Pre sťažujúce sa mestské časti ide o výrazne viac peňazí do rozpočtov, ako očakávali,“ uvádza sa ďalej v stanovisku magistrátu.

„Máme za sebou naozaj ťažké obdobie. Mnohým z poslancov či starostov vďačíme za výbornú spoluprácu pri riešení spoločných problémov a hľadaní najlepších riešení. Je známe, že stále nie sme v optimálnej finančnej situácii a mesto Košice v roku 2024 vstúpilo do rozpočtového provizória. V tejto chvíli je pre nás prioritou zabezpečenie riadneho chodu mesta. Pre všetkých z partnerov je primátor mesta neustále k dispozícii, či už telefonicky alebo aj osobne,“ uzatvára magistrát s tým, že spomínané spoločné stretnutie primátora mesta spolu s predsedníčkou Rady starostov je naplánované na 9. januára s cieľom hľadať najlepšie riešenia pre Košice a Košičanov.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok