Video: Rusi vleteli do mínového poľa a za niekoľko sekúnd prišli o štyri tanky a obrnené transportéry

Hoci sa mnohí vojenskí experti zhodujú na tom, že ruská armáda sa zo svojich chýb zo začiatku vojny proti Ukrajine poučila, neplatí to bezvýhradne.

Snímka obrazovky 2024-01-04 130811 Foto: reprofoto X

Dôkazom o tom je video, ktoré na sociálnej sieti X vo štvrtok napoludnie zverejnila jednotka Úderného leteckého prieskumu 30. mechanizovanej brigády Ukrajinskej armády.

Takmer dvojminútový záznam vyhotovený prostredníctvom dronu zachytáva vstup štyroch kusov ruskej vojenskej techniky (tankov a obrnených transportérov) z lesa na otvorené priestranstvo, na ktorom sa už nachádzalo niekoľko vyradených strojov.

Že nešlo o najlepší nápad, potvrdzuje následné dianie. Rusi totiž v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd prišli na mínovom poli o všetky stroje, pričom minimálne jeden z nich predtým zasiahol ľahší letecký úder. Najväčšie straty utrpeli pri pokuse o rýchly ústup.

Počas zbabranej akcie bolo vidno, ako ruské jednotky zmätene vyskakujú z útrob obrnených vozidiel a ocitajú sa pod nepriateľskou paľbou. Aká je bilancia mŕtvych a zranených, nebolo bezprostredne jasné.

Detaily o čase a mieste oficiálne úrady neposkytli, no účet Noel Reports, ktorý sa špecializuje na rusko-ukrajinskú vojnu tvrdí, že zábery vyhotovili minulý týždeň počas ruského útoku na obec Synkivka, ktorá sa nachádza asi desať kilometrov severovýchodne od mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti.

Video zdieľal aj oficiálny účet ukrajinského ministerstva obrany na X. „Typický deň pre ruských okupantov na Ukrajine,“ okomentoval zábery.

K incidentu sa vyjadril aj nemecký vojnový novinár Julian Röpcke. „Ďalší dôkaz, že ruskí generáli patria medzi najhlúpejších a najneschopnejších na svete. Cez pole zničených tankov a obrnených transportérov sa do mínového poľa ženie ďalšia rota tankov a obrnených transportérov. Straty 100 percent,“ napísal.

V samostatnom príspevku Röpcke upozornil na to, že toto mínové pole je dobre známe a viditeľné, no vojaci napriek tomu smerovali rovno doň. „Tam, kde bol kedysi mysliaci mozog, zasadil putinizmus za 24 rokov vlády bezmyšlienkovitú lojalitu,“ dodal.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok