Jedna z najväčších obcí uviedla trojmiliónovú investíciu: Nové zariadenie pre seniorov

SMIŽANY – Otvorenie a požehnanie nového zariadenia na Spiši si nenechalo ujsť 80 hostí – zástupcov inštitúcií, súčasnej aj bývalej samosprávy, zhotoviteľov a vedúcich zariadení podobného typu. Budove nechýbajú moderné prvky, zákonom povolený počet klientov čoskoro naplnia.

Zariadenie pre seniorov v Smižanoch Cena projektu bude 3,7 milióna eur. Foto: Smižany

Zariadenie pre štyri desiatky seniorov je situované v centre Smižian pri kultúrnom dome a parku v blízkosti hlavnej cesty na Tatranskej ulici. Ako Košický Štandard ďalej informovala starostka takmer deväťtisícovej obce Miroslava Szitová, ide o bývalú budovu obchodného domu Jednota, ktorú obec spolu s priľahlým pozemkom odkúpila v roku 2019.

Zákonom povolenú kapacitu využijú na maximum

„Následne sme rekonštruovali starú budovu a pristavali novú.“ Jednoposchodovej stavbe pribudla nadstavba. „Stavbu sme začínali 21. októbra 2021 a slávnostne sme ju otvorili po dvoch rokoch, dvoch mesiacoch a trinástich dňoch,“ upresnila starostka. Zariadenie je pripravené prijať 40 klientov, čo je, ako upresnila M. Szitová, podľa súčasnej legislatívy možné maximum.

Takto sa zariadenie pre seniorov v Smižanoch stavalo. Video: Smižany

Samostatná kuchyňa je disponovaná až na 200 stravníkov. „Rátame s tým, že do budúcna budeme poskytovať stravu aj pre obyvateľov obce,“ uviedla M. Szitová. Klienti budú bývať v jedno- a dvojlôžkových izbách, jedna je trojlôžková. V budove je veľká práčovňa a na každom poschodí spoločenská miestnosť. Vedľa jedálne je navyše kaviareň s terasou. „Na príležitosti, keď starkí budú mať oslavy, či keď príde ich rodinný príslušník, aby nemuseli sedieť v izbe,“ vysvetlila starostka. K dispozícii bude takisto Kaplnka svätej Ľudmily.

V prípade núdze poslúžia aj hypokausty

Financovanie projektu ešte nie je uzatvorené. Predpokladaná hodnota zákazky je 3,7 milióna eur a jej realizátorom firma Bautop. Pôvodná suma bola 2 699 500 eur. „Zvýšila sa vzhľadom na to, že sme zažili asi najťažšie obdobie – lockdown, pandémiu, zvýšenie cien materiálov a energií,“ zrekapitulovala Miroslava Szitová.

„Okrem týchto navýšení sme v jednej fáze výstavbu zastavili, pretože keď sa začala vojna na Ukrajine, hľadali sme možnosť alternatívneho vykurovania, ak by nebol plyn. Hlavným zdrojom tepla sú teraz tepelné čerpadlá a plynové kúrenie ostalo ako alternatíva. Na teplú vodu máme solárne panely a fotovoltiku. Ak by bolo úplne zle, máme urobenú predprípravu na kúrenie kozubom. V spoločenských priestoroch na každom poschodí máme hypokausty – vyhrievané veľké platne v múroch.“

Vyhnú sa noseniu bielizne po chodbách a vo výťahoch

Doteraz preinvestovali 3 274 560 eur, no suma ešte narastie. Práčovňa vyšla na 47 400 eur, kuchyňa na 69 608 eur a nábytok na 164 718 eur. „Stavbu sme mali financovanú zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z vlastných zdrojov obce, keď bol využitý aj rezervný fond a na nejakú časť pôžička od ČSOB,“ vysvetlila M. Szitová.

Novinkou, ktorá sa projektuje v moderných zariadeniach, bude podľa Miroslavy Szitovej spracovávanie použitej bielizne. Každý klient bude mať vrece s menom, ktoré sa vhodí do príšlušného zhodu na poschodí, na ktorom sa klient nachádza a padne priamo do práčovne. V spoločenských miestnostiach sú tiež kuchynky, kde budú môcť seniori piecť perníky.

Takto to vyzerá vo vnútri nového zariadenia. Video: Smižany

Vo februári už budú mať plný stav

Riaditeľom zariadenia sa stal Michal Filičko. Momentálne v ňom pracuje 20 zamestnancov, ktorých počet narastie na 26. K dispozícii budú rehabilitačná pracovníčka a všetky štandardné služby vrátane kultúrnych aktivít a rôznych typov terapií. Klienti budú do zariadenia prichádzať od pondelka. „Zazmluvnených už máme 33 klientov. Predpokladám, že v prvom februárovom týždni budeme mať plno.“ Poplatok za pobyt sa bude pohybovať od 635 do 735 eur.

Na štvrtkové otvorenie prijalo pozvanie 80 hostí – poslanci vyššieho územného celku, primátor Spišskej Novej Vsi, zástupcovia Štátneho fondu rozvoja bývania, zhotoviteľ i projektant zariadenia, spolupracujúce organizácie, riaditeľ úradu práce, dodávatelia, poslanci predchádzajúceho zastupiteľstva, ktoré schválilo výstavbu, aj súčasní poslanci. Nechýbali predchádzajúci starostovia Smižian.

Smižanom pomohli v začiatkoch

Čas na slávnostnú udalosť si našli riaditelia domovov seniorov, ktorí Smižanom pomohli pri začiatku výstavby. „Boli sme sa poradiť v Spišskej Novej Vsi, v Prešove a Veľkej Lomnici,“ informovala starostka. „Takisto riaditelia všetkých našich zariadení od škôl cez obecné kultúrne centrum.“ V úvode folklórne piesne za sprievodu harmoniky zaspievali dievčatá základnej umeleckej školy v Smižanoch. Nasledovali privítanie účastníkov, príhovor starostky a zopár slov jej zástupcu Štefana Zekuciu.

Osem desiatok hostí, zachovali tradíciu požehnania

„Vždy keď začíname nové stavby, organizujeme slávnostný začiatok a požehnanie, pri otvorení je zariadenie posvätené,“ opísala M. Szitová. Zariadenie pre seniorov bolo posvätené správcom farnosti Adamom Lubom. Vystúpenie klubu seniorov prinieslo piesne a báseň s textom o budove nového zariadenia.

Nasledovala komentovaná prehliadka, ktorú viedol riaditeľ zariadenia Michal Filičko, po nej 30-minútová individuálna prehliadka. Po prípitku prišli na rad raut zabezpečovaný kuchyňou zariadenia a poďakovanie starostky. Udalosť uzavrelo flautové číslo ZUŠ. Na pozadí otvorenia bežala videoprezentácia, ktorej autorom je riaditeľ obecného kultúrneho centra Ivan Hudák. Celá výstavba bola od začiatku zachytávaná na fotografiách, aj vo videoprezentácii.

Foto: Smižany


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok