Bill Clinton, David Copperfield či Donald Trump. Zoznam Epsteinových známych už zverejnili

Súdne dokumenty zo sporu s obeťou pedofila Jeffreyho Epsteina odhalili vyše dvesto mien. Sexuálny násilník a jeho komplicka Ghislaine Maxwellová mali kontakty na popredných svetových politikov, holywoodske hviezdy aj svet modelingu.

epkolaz Bill Clinton, Donald Trump, Jeffrey Epstein, princ Andew a David Copperfield. Zdroj: Twitter, Facebook

Americký súd zverejnil dokumenty v procese proti bývalej milenke a spolupáchateľke pedofila Jeffreyho Epsteina Ghislaine Maxwellovej. Obsahujú takmer dvesto mien, ktoré boli predtým nahradené anonymnými pomenovaniami „Jane alebo John Does“.

Fox news píše, že skrývali veľké mená vrátane bývalých prezidentov Billa Clintona a Donalda Trumpa, dlhoročného Clintonovho poradcu Douga Banda, britského princa Andrewa, zosnulého bývalého guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona a francúzskeho modelingového agenta Jeana-Luca Brunela, ktorý rovnako ako Epstein zomrel počas čakania na súd. Viackrát sa vyskytuje aj meno ústavného právnika a profesora z Harvardovej univerzity Alana Mortona Dershowitza.

Americká sudkyňa Loretta Preskaová 18. decembra nariadila, aby mená sprístupnili verejnosti a dotknutým osobám dala dva týždne na odvolanie sa. Po uplynutí lehoty teraz dokumenty odpečatili a zverejnili v súdnom spise.

„Clinton ich má rád mladé“, hovoril podľa výpovede Epstein

Epstein mal známych medzi poprednými svetovými politikmi, hollywoodskymi hviezdami, v modelingovom a módnom priemysle či medzi ďalšími verejnými činiteľmi.

Mnohé z mien patria ľuďom, ktorých neobvinili z protiprávneho konania. To je napríklad aj prípad amerického exprezidenta Billa Clintona, ktorý tiež odmietol požiadať súd, aby jeho meno zostalo zapečatené.

Clintonov hovorca v minulosti priznal, že vrcholový politik sa s pedofilom Epsteinom stretával a začiatkom tohto tisícročia viackrát letel jeho súkromným lietadlom. O jeho trestných činoch však údajne nevedel a od roku 2009 s ním prerušil osobný kontakt.

Podľa výpovede obete Johanny Sjobergovej bol Epstein Clintonovým blízkym priateľom a tvrdil o ňom, že má rád mladšie dievčatá. „Vedela som, že mal styky s Billom Clintonom. Nevedela som, že sú priatelia, kým som si neprečítala článok vo Vanity Fair o tom, že spolu chodia do Afriky,“ povedala Sjobergová. „Raz povedal, že Clinton ich má rád mladé, pričom mal na mysli dievčatá,“ dodala.

Clintonov hovorca poprel tvrdenia, že obaja muži mali „blízky osobný vzťah“.

Dubin, Wexner, Copperfield

Medzi ďalšie mená, ktoré v stredu odtajnili, patrili miliardár Glenn Dubin a jeho bývalý súkromný kuchár Rinaldo Rizzo. Kuchár podľa spisov v minulosti tvrdil, že Epstein a Maxwellová raz navštívili Dubinov dom s dezorientovaným 15-ročným švédskym dievčaťom, ktoré mu povedalo, že dvojica ju požiadala o sex a že jej zobrali pas.

„Myslím si, že existuje veľa ďalších svedkov, ktorí môžu potvrdiť, čo masáž vlastne znamená. A ja vám hovorím, že Ghislaine mi povedala, aby som išla za Glennom Dubinom a urobila mu masáž, čo znamená sex,“ uviedla vo výpovedi obeť Virginia Giuffreová. Dubin a jeho manželka Eva Andersson Dubinová, ktorá sa predtým stretávala s Epsteinom, v minulosti popreli, že by vedeli o správaní zosnulého sexuálneho násilníka.

V spisoch sa spomína aj Les Wexner, bývalý výkonný riaditeľ americkej značky spodnej bielizne Victoria’s Secret či dnes už zosnulý spevák Michael Jackson, ktorého jedna zo zneužívaných dievčat stretla v Epsteinovom dome v Palm Beach, ale nemasírovala ho.

Ďalej profesor práva na Harvardovej univerzite Alan Dershowitz, Epsteinov blízky priateľ a známy obhajca v trestných veciach. Epstein podľa spisu „vyžadoval od neznámej č. 3, aby mala sexuálny styk s Dershowitzom pri mnohých príležitostiach, keď bola maloletá, a to nielen na Floride, ale aj v súkromných lietadlách, v New Yorku, Novom Mexiku a na Panenských ostrovoch.“ Aj Epsteinov domovník Juan Alessi vo výpovedi potvrdil, že Dershowitz chodil „dosť často do Epsteinovho floridského sídla a nechával sa masírovať, keď tam bol.“

Obžalovaná Maxwellová vypovedala, že si nepamätá, že by maloletá Giuffreová bola v jej londýnskom dome s britským princom Andrewom. Záznamy o letoch však dokazujú, že obe ženy cestovali spolu do Londýna a dve z obetí tvrdili, že sa s princom odfotili, pričom jedna z nich mu sedela na kolenách a on ju držal za hruď. Fotografiu však nemali ako dôkaz a nepamätali si ani, kto ju v tom čase spravil.

Všetci uvedení popreli akékoľvek podozrenie z protiprávneho konania.

Úplne novým menom je americký iluzionista David Copperfield, ktorý bol v minulosti obvinený zo sexuálneho napadnutia mladistvej modelky. Sjobergová podľa výpovede v žalobe tvrdila, že Copperfield údajne večeral so slávnym pedofilom a niekoľkými jeho obeťami, „robil pri večeri nejaké kúzelnícke triky“ a povedal, že je Epsteinov priateľ. Copperfield sa jej vraj počas večere pýtal, či „si je vedomá, že dievčatá dostávajú peniaze za to, aby si našli iné dievčatá“, ale nepovedal jej o tom „nič konkrétne“.

Poznal sa aj s Trumpom

Sjobergová vo výpovedi spomenula aj amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Epstein podľa nej raz vyhlásil, že zavolá miliardárovi a naplánuje výlet do kasína. Jeho helikoptéru totiž presmerovali do Atlantic City a nemohol pristáť v New Yorku. Sjobergová v žalobe uviedla, že Trumpa nikdy nemasírovala. Počas súdneho procesu s Maxwellovou v roku 2021 aj ďalšia z Epsteinových anonymných sexuálnych obetí povedala, že ich zoznámil s Trumpom, keď mali 14 rokov.

Na fotografii z roku 2000, teda rok pred výletom do Atlantic City, sú Trump, jeho vtedajšia priateľka Melania, Epstein a Maxwellová v bývalom prezidentovom rezorte Mar-a-Lago na Floride.

Obaja muži sa v 80. a 90. rokoch pohybovali v rovnakých spoločenských kruhoch. „Jeffa poznám 15 rokov. Je to úžasný chlap,“ povedal v roku 2002 Trump pre New York Magazine. „Dokonca sa hovorí, že má rád krásne ženy rovnako ako ja a mnohé z nich sú na mladšej strane,“ dodal.

Bývalý prezident však neskôr povedal, že ho „poznal len tak, ako ho poznali všetci v Palm Beach“, a dodal, že ho „vyhodil“ zo svojho floridského sídla a „pohádali sa“. Predpokladá sa, že sa dvojica sporila pre konkurenčné ponuky na dom v Palm Beach na Floride v roku 2004, teda rok pred Epsteinovým prvým zatknutím pre obvinenia z pohlavného zneužívania neplnoletých dievčat. Joseph Luzinski, správca, ktorý dom predával, uviedol, že obaja lobovali, aby súhlasil s ich ponukami, a tvrdili, že ten druhý nemá peniaze na jeho kúpu.

Po Epsteinovom zatknutí v roku 2019 vtedajší prezident Trump povedal, že „nie je fanúšikom“ tohto finančníka. Na otázku o dôvode ich sporu po Epsteinovom zatknutí odpovedal len: „Úprimne povedané, na dôvode nezáleží.“

Epsteinova nečakaná smrť zmarila jeho potrestanie

Finančníka Jeffryho Epsteina zatkli v júli 2019 pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých dievčat, ako aj z podieľania sa na medzinárodnom obchode s ľuďmi. Podľa žaloby bol Epstein zakladateľom siete na obchodovanie s maloletými osobami so zámerom ich sexuálneho zneužívania.

Podľa prokuratúry finančník v rokoch 2002 až 2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu súd zamietol.

V auguste roku 2019 spáchal vo svojej cele samovraždu, ale za zvláštnych okolností. Strážcovia, ktorí mali Epsteina na starosti, mali jeho celu kontrolovať každých 30 minút. V osudnú noc sa tak nestalo, pretože vraj zaspali. Neskôr sfalšovali záznamy o kontrole.

Po Epsteinovej smrti sa pozornosť presunula na jeho spolupracovníkov a známych. Medzi prvými na jeho bývalú priateľku Ghislaine Maxwellovú. Tá si aktuálne odpykáva 20-ročný trest odňatia slobody. V decembri 2021 ju usvedčili, že násilníkovi pomáhala verbovať a sexuálne zneužívať neplnoleté dievčatá. Obete navádzala, aby pedofilovi poskytovali masáže, ktoré sa napokon skončili sexuálnymi praktikami.

Žalobcovia ju počas procesu opisovali ako „sofistikovanú predátorku“, ktorá dobre vedela, čo robí, a tiež Epsteinovho „kľúčového“ spojenca pri zneužívaní dievčat. 


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok