V Košiciach úraduje silný vietor: Povyvracané stromy a nefungujúce semafory

KOŠICE – Obyvateľov mesta trápi extrémne počasie so silným vetrom dosahujúcim rýchlosť až 105 km/h. Na viacerých úsekoch nefungujú semafory, sú hlásené výpadky elektriny v niektorých obciach, vyvalené stromy. Uzavretý je tiež prístup na Verejný cintorín.

silný vietor Silný vietor v Košiciach vyvracia stromy. Foto: Boris Macko

Mestská správa zelene v Košiciach informovala občanov na sociálnej sieti o dočasnom uzatvorení prístupu na Verejný cintorín v dôsledku silného vetra. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom pre Košice, trvajúcu do 9. januára, s nárazmi vetra dosahujúcimi rýchlosť 85 až 105 km/h. Tento stav predstavuje zvýšené riziko pre návštevníkov a zamestnancov, preto bola uzatvorená aj prístupová cesta, aby sa minimalizovalo možné nebezpečenstvo.

Okrem toho Správa zelene odporúča občanom vyhnúť sa návštevám verejných parkov, kde silný vietor môže spôsobiť pád stromov a konárov. V meste sa vyskytli aj ďalšie problémy súvisiace s veterným počasím. Na viacerých križovatkách nefungujú semafory, vietor rozfúkal aj stromčeky, ktoré ľudia mali odovzdávať do špeciálne na to určených ohrádok, ale namiesto toho boli ponechané voľne pri kontajneroch.

Došlo tiež k pádom stromov na rôznych miestach v meste – na Krosnianskej ulici na Furči, pri ZŠ Maurerova a v Čermeli, blízko košickej historickej detskej železnice. Spadnutý strom našťastie minul vozne a budovy, poškodil len oplotenie cyklochodníka, ktorý je teraz nepriechodný. Detská železnica informovala o týchto udalostiach na sociálnej sieti a zverejnila fotografie škôd.

Niektoré obce v okolí hlásili výpadky elektriny. Najnepriaznivejšie podmienky sú očakávané v Košickej kotline, Východoslovenskej nížine a v oblasti Volovských vrchov a Slovenského krasu. Lokálne výpadky elektriny boli hlásené zo Spiša, Šariša a širšieho okolia Košíc. Rozhanovská radnica informovala, že kvôli silnému vetru sa nedarí nájsť poruchu na vedení verejného osvetlenia, čo spôsobilo, že niektoré oblasti musia vydržať bez osvetlenia minimálne do ďalšieho dňa. Aj v obci Chrastné pri Košiciach došlo k poruche na elektrickom vedení verejného osvetlenia.

V reakcii na poveternostné podmienky v Košickom kraji nám poskytla odborná inšpektorka z Krajského riaditeľstva Hazz Jana Matis Libová podrobnosti o zásahoch hasičov. „V súvislosti s poveternostnou situáciou v Košickom kraji evidujeme do tejto chvíle 37 výjazdov počas posledných 24 hodín. Najhoršia situácia je v meste Košice a v okrese Košice – okolie,“ povedala pre Košický Štandard.

Väčšina výjazdov súvisela s následkami silného vetra, hlavne s popadanými a nalomenými stromami, ktoré zasahovali do miestnych komunikácií a ohrozovali motorové vozidlá. Libová tiež spomenula prípady poškodenia zaparkovaných vozidiel spadnutými stromami. Okrem toho zaznamenali aj ďalšie incidenty, ako poškodená strešná krytina, odtrhnutá strešná krytina, spadnutý billboard a poškodený telefónny stĺp. Našťastie, zranenia hlásené neboli.

Slavomíra Brzová, vedúca oddelenia Kosit, Košickému Štandardu poskytla aktualizáciu o vplyve poveternostných podmienok a o prevrátených kontajneroch na ceste: „Pri prázdnych a menších kontajneroch sa môže stať, že sú prevrátené alebo vyfúknuté z ich stanovíšť, hlavne na nekrytých miestach, kde vietor môže pôsobiť neobmedzene. Kontajnery budeme priebežne vracať na svoje miesto, až kým sa počasie ustáli.“

Brzová tiež spomenula, že pokiaľ ide o vzniknuté škody, kontajnery samotné nie sú pri pádoch funkčne poškodené. „Prípady, pri ktorých kontajner narazí, napríklad, do zaparkovaného vozidla, riešime individuálne s vlastníkmi ako škodovú udalosť. Čo sa týka vianočných stromčekov, ich zber a odvoz začal 8. januára v mestskej časti Sever a Dargovských hrdinov.“ Brzová vyzýva obyvateľov, aby využívali ohrádky určené na zber stromčekov, ktorých je v meste k dispozícii stovka, aby sa minimalizovalo riziko odfúknutia stromčekov.

Správu budeme priebežne aktualizovať.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok