Žiadostí o hypopomoc pribúda. Niektorí odchádzajú z úradov sklamaní

Pomoc slovenským občanom so zvýšenými úrokovými sadzami v súvislosti s hypotékami sa už začala. Informoval o tom minulý týždeň rezort práce s tým, že prvým januárovým dňom tohto roka vstúpil do platnosti zákon o pomoci pri splácaní úverov na bývanie. Štandard zisťoval, aký je o túto pomoc záujem zo strany domácností a ako podanie žiadosti vyzerá v praxi.

young-couple-checking-their-family-budget Ilustračná foto: wayhomestudio/freepik.com

Objavili sa totiž aj sklamané hlasy. Nie každý totiž môže o príspevok na zvýšenú splátku požiadať. K 75 percentám toho, čo sa platí naviac, sa teda nedostane napríklad dlžník, ktorý sa rozhodol pri refixácii pre refinancovanie a svoj úver si preniesol inam. V tejto súvislosti vyvstáva aj otázka, čo bude výhodnejšie pre tých, ktorých sa zmena ešte len týka.

K 8. januáru 2024 evidovali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny 1 172 žiadostí o poskytnutie príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie. „K žiadosti o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je potrebné priložiť len kópiu úverovej zmluvy, žiadne potvrdenie z banky nie je potrebné predkladať na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,“ odpovedá Marianna Šebová z Tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.