Monitorovacie hodinky môžu seniorom zachrániť život. Vďaka projektu ich môžete získať za cenu kávy. Ako postupovať?

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj spustil projekt zameraný na monitorovanie zdravotného stavu seniorov prostredníctvom signalizačného náramku, ktorý sa podobá na smart hodinky. Náramok zabezpečí seniorom v prípade zdravotných problémov rýchly príchod zdravotnej služby a môže tak nejednému človeku v núdzi zachrániť život. Čo všetko náramok monitoruje a ako ho môžete získať?

monitorovací náramok pre seniorov v BSK Hodinky alebo náramok monitorujúci zdravotné funkcie seniora. Foto: Bratislavský kraj

Monitorovacie náramky pre seniorov predstavujú priekopnícky krok v oblasti sociálnej starostlivosti a v zahraničí už nie sú žiadnou novinkou. Je dobrou správou, že už pomáhajú aj na území Bratislavského samosprávneho kraja. Pilotný projekt, ktorý prebiehal do 31. decembra 2023 v piatich vybraných mestských častiach – Staré Mesto, Ružinov, Dúbravka, Petržalka a Záhorská Bystrica, ukázal záujem zo strany seniorov a ich rodinných príslušníkov o takéto zariadenie. Preto pristúpili k jeho rozšíreniu na územie celého kraja.

Na akom princípe náramok funguje? Senior nosí náramok na ruke ako hodinky. Vďaka zabudovaným senzorom monitoruje jeho zdravotný stav. Náramok sleduje konkrétne činnosť srdca, tlak, teplotu tela, pohyb a okysličovanie krvi. V prípade pádu a následnej straty vedomia príde okamžite hlásenie aj s polohou osoby dispečingu a na miesto vyšlú rýchlu zdravotnú pomoc. Ak je to potrebné, tak aj iné zložky záchrannej služby, napríklad hasičov.

Hodinky obsahujú GPS, takže nezáleží na tom, kde sa osoba nachádza. Zariadenie funguje na území celej Slovenskej republiky. Po lokalizácii seniora vyšlú na dané miesto pomoc.

Na náramku nájdete aj jedno tlačidlo, ktoré po stlačení seniora automaticky prepojí na dispečing. Senior nahlási dispečingu svoje problémy a jeho pracovníci danú situáciu vyhodnotia a podľa toho zvolia ďalší postup. Tieto hovory sú pre seniorov bezplatné.

Ako uvádza kraj, hodinky poslúžia hlavne seniorom, ktorí sa síce ešte o seba vedia postarať, ale pre rôzne zdravotné ťažkosti je bezpečnejšie mať ich stav pod kontrolou. Hodinky im umožňujú vymeniť domov sociálnych služieb za pohodlie domova a byť zároveň pod zdravotným dohľadom. „Žijeme v rýchlej a náročnej dobe, a nie vždy je možné byť nablízku rodičom či starým rodičom. Preto je služba vhodná najmä pre ľudí, ktorí sa napriek svojmu nepriaznivému zdravotnému stavu ešte vedia o seba postarať, ale potrebujú nad sebou istý stupeň kontroly. Ich blízki potrebujú mať istotu, že sú počas dňa, ale aj počas noci v poriadku. Pomáha napríklad ľuďom, aby z dôvodu svojho nepriaznivého zdravotného stavu nemuseli využívať služby v zariadení sociálnych služieb, ale ešte ostali doma,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Získanie hodiniek nie je náročný proces. Najskôr je potrebné vyplniť tlačivá na stránke Bratislavského kraja. Konkrétne žiadosť a potvrdenie od lekára o nevyhovujúcom zdravotnom stave. Tlačivá v papierovej podobe sú k dispozícii v budove Bratislavského samosprávneho kraja v kancelárii prvého kontaktu. Senior platí za hodinky mesačný poplatok 3 eurá, zvyšných 40 eur platí za neho poskytovateľovi služieb župa. Hodinky po schválení žiadosti dostáva senior zadarmo.