Danko pri dopravnej nehode v Bratislave zdemoloval semafor a potom ušiel. Žilinka začne v jeho prípade trestné stíhanie

Vo¾by23: Predvolebná diskusia AZZZ SR s politikmi na hospodárske témy Andrej Danko. Foto: Pavol Zachar/TASR

Predseda Slovenskej národnej strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko mal v noci zo štvrtka na piatok dopravnú nehodu na jednej z križovatiek v bratislavskej Dúbravke na Saratovskej ulici. Politik incident bagatelizuje.

Šéf národniarov sedel za volantom auta, ktoré podľa informácií portálu Startitup.sk narazilo do semaforu. Svetelná križovatka je momentálne nefunkčná.

Portál zároveň informoval, že Danko nehodu bezprostredne neohlásil na polícii a s nabúraným autom odišiel preč. Polícia ho neskôr našla aj na základe olejovej škvrny, ktorá viedla do politikovej garáže.

Nebola to však jediná stopa. „Auto je podľa našich informácii vo vlastníctve Slovenskej národnej strany. Na mieste nehody z neho odpadlo evidenčné číslo. Polícia si ho tak vylustrovala v systéme a policajti Danka aj týmto spôsobom dohľadali,“ napísal web.

Danko: So stĺpom poistnú udalosť spíšem ťažko

Redaktorom portálu Danko potvrdil, že bol účastníkom nehody a udalosť okomentoval slovami: „Trafil som stĺp, no a čo, všetko zaplatím, som poistený, nie je to žiaden problém. Všetko je ohlásené na polícii“. Zároveň odmietol reagovať na otázku, či z miesta nehody ušiel ešte pred ohlásením nehody na polícii.

Danko neskôr na sociálnej sieti uverejnil ďalšie vyjadrenie. „So stĺpom asi ťažko spíšem poistnú udalosť,“ bránil zvláštnym spôsobom svoj odchod z miesta dopravnej nehody, pri ktorej poškodil verejný majetok.

„Som tiež iba človek a tak, ako každý smrteľník, aj ja môžem mať dopravnú nehodu. Dostal som šmyk a narazil som do stĺpa. Priznávam a ospravedlňujem sa,“ uviedol na Facebooku.

Šutaj Eštok: Ku škode na majetku nedošlo

Informáciu podľa Markízy medzitým potvrdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Danko podľa neho spolupracuje s políciou a poskytol plné vysvetlenie.

„Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku,“ uviedol minister. 

Slová šéfa rezortu vnútra o tom, že Danko nespôsobil škodu, však očividne nie sú pravdivé. Ako totiž dokladajú zábery z činnosti technických pracovníkov, semafor bol pri nehode poškodený natoľko, že ho odvážajú preč z miesta.

V parlamente ho niet

Denník N si všimol, že Danko sa po svojej nočnej autonehode zatiaľ v rokovacej sále Národnej rady neukázal. „Mal viesť schôdzu, zrejme si ‚službu‘ vymenil s podpredsedom parlamentu Ľubošom Blahom zo Smeru,“ napísal denník.

Líder národniarov sa dnes ráno nepodpísal do prezenčnej listiny pri rokovacej sále, ako to musia robiť poslanci, nie je však ani medzi ospravedlnenými.

Polícia neodpovedá na dôležitú otázku

Rovnaký denník informoval o tom, že bratislavská polícia neodpovedala na otázky, či sa predseda SNS po nočnej nehode podrobil dychovej skúške alebo či mu odobrali krv aby zistili, či v prípade nehral rolu alkohol alebo iné omamné látky.

Denníku N poslala hovorkyňa Silvia Šimková len stručnú informáciu: „Môžeme potvrdiť, že došlo dnes v nočných hodinách k udalosti v cestnej premávke na križovatke ulíc Repašského – Saratovská. Okolnosti predmetnej udalosti v súčasnosti objasňujeme.“

Hrozí mu pokuta aj zákaz šoférovať

Za útek z miesta nehody podľa zákona hrozí pokuta vo výške 200 až 1 000 eur ako aj zákaz vedenia motorového vozidla do päť rokov.

Danko je v súčasnosti stredobodom napätia vnútri vládnej koalície. Nevyberavo útočí hlavne na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas), napríklad v súvislosti s jeho oficiálne nepotvrdenou kandidatúrou na post hlavy štátu.

Bude to riešiť Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že v prípade nehody Andreja Danka začne trestné stíhanie pre prečin poškodzovania a ohrozovania všeobecne prospešného zariadenia.

V príspevku na sociálnej sieti generálny prokurátor ďalej informoval o tom, že v rámci trestného konania budú vykonané všetky procesné úkony nevyhnutné pre náležité objasnenie skutkového stavu veci.

„Orgány prokuratúry apelujú na zdržanlivosť pred vyslovením predčasných záverov,“ uzavrel Žilinka.

(sita/tod)


Ďalšie články