Je to nový Dědeček. Mal by ísť na krvné testy. Kde mal ochranku? Opozícia vyzýva Danka, aby odstúpil z funkcie v parlamente

andrej danko Andrej Danko. Foto: FB/Andrej Danko - predseda SNS

Opozičné strany vyzvali šéfa SNS a podpredsedu Národnej rady Andreja Danka, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobil v noci v bratislavskej Dúbravke. KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie.

Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Je hanbou slovenskej politiky, vyhlásil Matovič

„Toto teľa na priechode pre chodcov Andrej Danko je nový Dědeček, mal len šťastie v nešťastí,“ vyhlásil líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič. Podľa jeho slov by podpredseda Národnej rady z miesta nehody neutekal, ak by „nebol ožratý“.

„A ak by k nemu policajti prišli, chcel by fúkať alebo by išiel na krv, on si asi povedal, že ide ožratý za novou Zsuzsovou,“ pokračoval v kritike Matovič. Podľa jeho mienky je Danko hanbou slovenskej politiky.

Matovič púšťal na tlačovej besede zostrih, na ktorom mal Danko predsedať Národnej rade opitý. „Pevne verím, že po tejto skúsenosti nad ním koaliční partneri zlomia palicu,“ dodal niekdajší predseda vlády.

Poslanec Roman Mikulec (hnutie Slovensko) zasa chce, aby sa zverejnil postup policajtov pri riešení Danka. Pripomenul, že ak Danko poškodil semafor, má ísť o trestný čin, preto budú čakať na vyšetrenie nehody a vyjadrenie orgánov policajného zboru.

Majerský vyzval Danka, aby sa ospravedlnil

„Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu Národnej rady. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky, prečo sa tak stalo,“ uviedol v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

Pripomenul, že nová vláda sľubovala priniesť novú politickú kultúru. „Tento čin je len ďalším dôkazom toho, že svoje sľuby nedokážu napĺňať. Vyzývame preto Andreja Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiadame o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie,“ dodal.

Kde bola jeho ochranka, pýta sa SaS

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling povedal, že Dankova nehoda vyvoláva veľa pochybností. Z miesta nehody mal utiecť, poslanec hovorí tiež o vážnom podozrení, že Danko bol pod vplyvom alkoholu. Ak chce dokázať, že nebol pod vplyvom alkoholu, môže ísť podľa SaS na testy, ktoré tri dni spätne vedia zistiť prítomnosť alkoholu, a tak vylúčiť pochybnosti. Gröhling sa pýta, kde bol osobný šofér Danka a kde bola jeho ochranka, ktorú si mal pred časom vypýtať.

Jeho poslanecká stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková vyzvala Danka na krvné testy, ktoré dokážu potvrdiť prítomnosť alkoholu ešte tri dni spätne. „Ak toto nespraví, začneme zbierať podpisy na jeho odvolávanie,“ dodala.

Jurajovi Krúpovi sa zdá podozrivý postup polície. „Keď niekto takto zrámuje semafor na rovnej ceste a s takto poškodeným autom, z ktorého vyteká olej, idete rovno domov, tak to asi svedčí o tom, že sa nechcete nechať chytiť alebo stretnúť s policajtmi,“ povedal Juraj Krúpa (SaS), ktorý považuje za dobrý zvyk, že polícia v týchto prípadoch „vždy informuje verejnosť či šoféra podrobí dychovej skúške“.

„V tomto prípade spravila polícia vo svojom vyhlásení výnimku. Odmietla sa vyjadriť, či podozrivý podstúpil dychovú skúšku alebo krvný test,“ dodal.

Opozičná SaS sa pýta, kde bola v čase nehody Andreja Danka jeho ochranka, ktorá mu bola pridelená, a tiež to, kde sa nachádzal šofér podpredsedu Národnej rady.

Šimečka: Mal počkať na políciu, a nie utiecť

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu, nie utiecť z miesta činu. „Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť,“ vyhlásil v stanovisku.

Naď požaduje okamžitú demisiu

„Iná možnosť ako okamžitá demisia Danka neprichádza do úvahy. Odzvonilo.“ Líder mimoparlamentnej strany Demokrati to napísal na sociálnej sieti v súvislosti s jeho aktuálnym incidentom.

Naď sa v príspevku taktiež prikláňa k možnosti, že líder strany SNS Andrej Danko, ktorý v bratislavskej Dúbravke v noci zo štvrtka na piatok spôsobil dopravnú nehodu, nebol v triezvom stave.

(tasr, red.)


Ďalšie články