Facebook čelí ďalšej sťažnosti. Jeho predplatné porušuje pravidlá EÚ, tvrdí Noyb

Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Európske centrum pre digitálne práva Noyb vznieslo vo štvrtok sťažnosť voči spoločnosti Meta. Tvrdí, že spoplatnenie ochrany osobných údajov užívateľom Facebooku a Instagramu je v rozpore s pravidlami EÚ.

Všeobecné nariadenie o ochrane údajov EÚ, známe tiež pod skratkou GDPR, v článku 7 jasne stanovuje, že „odvolanie súhlasu musí byť rovnako jednoduché ako jeho udelenie“. Podľa zistení Noyb to v prípade Facebooku neplatí.

Užívateľ, ktorý sa rozhodne stiahnuť udelenie súhlasu o používaní jeho osobných údajov, si musí zakúpiť predplatné za 251,88 eur a stránka, kde tak môže urobiť, je ťažko prístupná. Sťažovateľ uvádza, že ak ju chcel nájsť, musel prejsť cez niekoľko okien a bannerov.

„Odvolanie súhlasu musí byť rovnako jednoduché ako jeho udelenie. Je bolestne zrejmé, že zaplatiť 251,88 eur ročne za odvolanie súhlasu nie je také jednoduché, ako kliknúť na tlačidlo ,ok‘ a akceptovať sledovanie,“ uviedol právnik na ochranu údajov v spoločnosti Noyb Massimiliano Gelmi.

Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) vo svojich usmerneniach dokonca uvádza peňažné náklady ako príklad záťaže, ktorá je nezlučiteľná so zásadou článku 7 GDPR. Tým dáva podľa Noybu jasne najavo, že odvolanie súhlasu je v prípade Facebooku v jasnom rozpore s pravidlami EÚ.

Nejde o prvú sťažnosť


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami