Samovražda deviataka Romana: Policajná rekonštrukcia tragédie

PARCHOVANY – Obyvateľov obce Parchovany zaujal v pondelok (15. 1.) nebývalý ruch v okolí budovy miestnej základnej školy. V jej areáli sa pohyboval zvýšený počet uniformovaných mužov aj civilov. Na otázky, čo sa tam deje, im však nikto neodpovedal.

Rekonštrukcia samovraždy V Parchovanoch sa uskutočnila rekonštrukcia samovraždy deviataka Romana. Foto: Ministerstvo vnútra/Archív školy/Archív rodiny

Ako sa nám podarilo zistiť, realizovala sa tam rekonštrukcia tragédie zo dňa 20. novembra 2023, keď žiak Roman Michalik (†15) skočil zo strechy školskej budovy. Po prevoze do nemocnice svojim zraneniam podľahol. „Rekonštrukcia sa začala popoludní, potom, keď všetci žiaci opustili školu. Vyučovanie bolo v daný deň skrátené,“ prezradil náš zdroj, ktorý si neželá byť menovaný. Spresnil, že na parkovisku boli odstavené policajné autá s košickými a trebišovskými evidenčnými číslami. „Policajti sa pohybovali nielen po dvore, ale vyliezli aj na strechu, na miesto, kde sa mladík pred skokom pohyboval a stál. Trvalo to zhruba dve hodiny,“ povedal náš zdroj.

„Vyšetrovatelia sa zamerali dokonca na také detaily, že merali hluk v okolí školy v snahe zistiť, či chlapec v čase, keď bol na streche, mohol jasne počuť nemiestne poznámky spolužiakov a ich nelichotivé výzvy na to, aby skočil,“ dozvedeli sme sa s tým, že rekonštrukcia sa uskutočnila bez prítomnosti žiakov, ktorí boli zachytení na videu a kamerových záznamoch. Chýbali aj svedkovia, ale aj rodičia Romana, čo potvrdil chlapcov otec. „Nevedeli sme o rekonštrukcii. Nikto nás o tom neinformoval. Nie sme s tým spokojní. Zistím si, či existujú nejaké výnimky zo zákona, kedy je možné nás ako poškodených obísť. Ak nie, určite podniknem v danej veci patričné kroky,“ uviedol pre Košický Štandard Roman Dominik, ktorý v záujme riešenia šikany v našich školách oslovil slovenské politické špičky.

S niektorými sa už stretol. Naposledy to bolo s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšie rozhovory ho ešte len čakajú. „Už onedlho to bude stretnutie s prezidentom Policajného zboru SR Ľubomírom Solákom,“ povedal otec, ktorý okrem záležitostí spojených s vyšetrovaním prípadu musí riešiť aj výrazne náročnú finančnú situáciu svojej rodiny. Aj preto bol nútený uverejniť na sociálnej sieti prosbu o pomoc. „Priatelia, týmto by som vás chcel veľmi pekne poprosiť o akúkoľvek finančnú podporu, za ktorú budem nesmierne vďačný,“ uviedol Roman st. s tým, že jeho manželka je v zlom psychickom i zdravotnom stave. Nemôže preto pracovať a rovnako ani on, keďže sa musí o ňu postarať a riešiť veci ohľadom vyšetrovania. „Veríme, že sa nájdu aj dobrí ľudia, ktorých táto tragédia nenechala ľahostajnými a chcú tiež bojovať proti šikane všade tam, kde by mali byť naše deti v bezpečí, preto sa na vás obraciame s prosbou o pomoc,“ uviedol na sociálnej sieti pán Michalik.

V krátkosti následne spomenul prípad šikany, ktorému musel čeliť ich syn po dlhý čas. „Manželke Ivete to nebolo ľahostajné, navštívila preto školu, do ktorej Romanko chodil. Stretla sa s jeho triednou, ktorá povedala, že syn je chlapec, a preto má mať široké ramená. Nie je možné, aby mu dievčatá robili zle, že je to len detské doberanie. Manželka odchádzala zo školy s plačom, keďže verila synovi a videla, že ho to trápi. Často sme si potom telefonovali, keď som sa dozvedel, čo sa deje,“ tvrdí otec. Poznamenal, že po návrate zo zahraničia, kde pracoval, sa vybral k riaditeľovi školy. Spomenul mu všetky zistenia manželky, aj tvrdenia syna o šikane spolužiačok. „Riaditeľova reakcia bola šokujúca. Povedal, že niečo také, aby žiačky ubližovali chlapcovi, nie je možné. Zdôrazňoval, že všetky pochádzajú zo slušných rodín, chodia do kostola a čítajú Sväté Písmo,“ prízvukuje otec s dôvetkom, že je sklamaný z toho, že nikto z oslovených to vtedy neriešil a zároveň ich neinformoval o tom, že je potrebné spísať zápisnicu o riešení problému.

Michalík v statuse tvrdí, že niekoľkokrát navrhli synovi zmenu školy, čo Roman odmietol. „Povedal, že to bude dobré a do konca 9. ročníka ešte vydrží. Krátko pred tragickou udalosťou mu manželka našla alternatívnu školu v Košiciach, ale prestup odmietol s argumentom, že už mu zostáva do ukončenia ročníka len zopár mesiacov… Stalo sa však to, čo nikto z nás nečakal,“ pokračuje otec. Roman napokon údajný tlak zo strany spolužiačok psychicky nezvládol a vlani 20. 11. sa rozhodol skoncovať so svojím životom.

Polícia na prípade intenzívne pracuje. „V súčasnosti sú vykonávané ďalšie procesné úkony, preto až do skončenia vyšetrovania informácie o čiastkových úkonoch nebudeme poskytovať,“ povedala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok