Pellegrini oficiálne oznámil kandidatúru na prezidenta. V prípade úspechu sa vzdá postu lídra Hlasu. Uviedol aj to, kto by ho mohol nahradiť

Peter Pellegrini Peter Pellegrini (Hlas) počas tlačovej konferencie na tému Parlament stojí pred novými výzvami 26. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR/ Martin Baumann

Predseda Hlasu Peter Pellegrini v piatok 19. januára oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru. Do boja o hlavu štátu vstupuje s heslom Slovensko už potrebuje pokoj. Informáciu oznámil v Štátnej opere v Banskej Bystrici.

Líder koaličnej strany Hlas počas svojho oficiálneho oznámenia kandidatúry uviedol, že posledných desať rokov viedli Slovensko nováčikovia, ktorí sa z prezidentského kresla „učili politickú abecedu“. Podľa neho prezident musí mať skúsenosti a víziu, a nie byť „len nejakou exotickou postavičkou“.  

„Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať a za koho sa nebudú musieť nikdy hanbiť,“ zdôraznil Pellegrini. Prezident nemá byť podľa neho koaličný ani opozičný. Je presvedčený o tom, že koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je pomýlená. „Je to nepochopenie skutočnej úlohy prezidenta,“ podotkol. Hlava štátu musí podľa jeho slov spájať krajinu a požívať úctu aj v zahraničí.

Pellegrini na margo kandidatúry uviedol, že v prípade volebného úspechu budú jeho náhradníka v strane hľadať medzi jej členmi Denisou Sakovou, Richardom Rašim, Erikom Tomášom, Zuzanou Dolinkovou a Matúšom Šutajom Eštokom. Do funkcie predsedu parlamentu navrhne buď podpredsedníčku vlády Sakovú, alebo súčasného ministra investícii Rašiho.

„Počas mojej politickej dráhy som niekoľkokrát prešiel celou našou vlasťou. Ak som niečo počul v posledných troch rokoch od ľudí naozaj zreteľne, bola to tisíckrát vyslovená žiadosť: politických konfliktov už máme dosť!“ uviedol Predseda Národnej rady Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Pellegriniho kandidatúru v piatok schválilo predsedníctvo Hlasu. Podľa prieskumu agentúry AKO by sa Pellegrinimu podarilo v prvom kole volieb tesne zvíťaziť nad Ivanom Korčokom.

„Slovensko nemôže mať historicky lepšieho prezidenta ako je Peter Pellegrini, sme o tom všetci jednohlasne presvedčení,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

 Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

(tasr, let)


Ďalšie články