Veľké porovnanie najlacnejších služieb mobilných operátorov. Pri efektívnej voľbe môžete ušetriť aj niekoľko desiatok eur

BRATISLAVA – Na počet obyvateľov pôsobí na Slovensku relatívne veľa mobilných operátorov, ktorí sa prebiehajú nielen v tom, ako si udržať svojich zákazníkov, ale aj ako získať nových. Užitočnou pomôckou môže byť porovnávanie štátnym úradom, ktorý zverejňuje pravidelné porovnanie cien a služieb.

technology-3353701_1280 Foto: Pixabay

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb robí každý kvartál porovnania najlacnejších produktov mobilných operátorov. Aktuálne porovnávanie pri všetkých mobilných operátoroch je za štvrtý kvartál 2023 a je platné k 8. januáru 2024. V porovnaní je celkovo 18 produktových košov, pričom šesť z nich je z predchádzajúceho kvartálu. Regulačný orgán priraďuje ku každému produktovému košu kombináciu ich najlacnejších ponúk, pričom ide o cenové porovnanie, bez ohľadu na kvalitu služieb a benefitov. Cieľom je nájsť najlacnejšiu možnosť v ponuke, pričom porovnáva 30-dňové ponuky.

Prvých sedem produktových košov analyzuje iba dátové balíky bez volania. Rozdelené sú podľa objemu dát, teda od jedného až do 50 gigabajtov. Celkovo v tejto kategórií dominoval mobilný operátor 4ka, ktorý uspel v piatich zo siedmich produktových košov. Kým v bývalom produktovom koši ponúkala 0,5 gigabajtu dát za dve eurá, tentoraz to operátor navýšil na jeden gigabajt dát za rovnakú cenu.

Dve víťazstvá z toho zdieľala s O2 cez platformu Radosť pri vyšších dátach 25 a 50 gigabajtov. Tu môže ušetriť zákazník v porovnaní s najdrahšou ponukou konkurencie pri rovnakej veľkosti dát 10 eur.

Pri 5 a 10 gigabajtových dátach má jedno samostatné víťazstvo Orange a spolu s Telekomom ešte jedno zdieľané víťazstvo.

Najdostupnejšie dáta ponuka 4ka. Foto: Regulačný úrad

Ďalšie porovnanie sa týka paušálnej kombinácie volaní a dát. Uvedené produkty 30, 100 a 300 predstavujú v praxi 50, 188 a 577 minút volania. Najlacnejšie kombinované služby poskytuje opäť operátor 4ka pri najnižších dátových veľkostiach. Pri balíku 30 volaní a jeden gigabajtu dát stojí služba rovnako ako z predchádzajúcich prieskumov 0,5 gigabajtu.

Tento najmladší mobilný operátor má celkovo tri víťazstvá, kým Orange dve za najnižšiu cenovú ponuku. Najlepšie z kombinovaných košov dopadla Radosť od O2, ktorá mala najvýhodnejšie ceny v šiestich z 11 košov. Vytŕča najmä neobmedzeným telefonovaním a využívaním dát, kde v porovnaní s najdrahšou konkurenciou môže užívateľ ušetriť až 30 eur.

Najviac výhodných cien kombinovaného paušálu volaní a dát má Radosť od O2. Foto: Regulačný úrad

 


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac