Opozícia si vybrala terč a tlačí na Pellegriniho. Ešte stále môžete zísť z kratšej cesty, odkazujú mu

Peter Pellgerini (Hlas) mal jedinečnú možnosť zachovať sa ako štátnik, vybral si však budúcnosť v tieni Roberta Fica (Smer), vyhlásila šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková na spoločnej tlačovej besede opozičných strán PS, KDH a SaS. Predstavitelia strán deklarovali, že na najbližšom proteste budú vyzývať práve predsedu parlamentu, aby "zišiel z kratšej cesty".

šimečka, holečková, sulík Michal Šimečka, Martina Holečková a Richard Sulík. Reprofoto: FB/Progresívne Slovensko

„Nie Slovensko, nie problémy ľudí, ale ochrana, sloboda, beztrestnosť pre jeho vlastných ľudí“ sú podľa šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku hlavnou prioritou Roberta Fica a novely Trestného zákona. Podpredseda parlamentu vyhlásil, že „zákon je deravý, nebezpečný“ a koalícia nevie „ani vlastným voličom vysvetliť, prečo by trestné sadzby mali byť nižšie“.

Pozval preto ľudí na najbližší protest proti „promafiánskemu balíčku“, ktorý sa uskutoční vo štvrtok v Bratislave a v 15 ďalších mestách.

Šimečka plánuje na protestoch adresovať výzvu najmä Pellegrinimu, ktorý „ukazuje, že by možno chcel ustúpiť“. Holečková doplnila, že predseda Národnej rady má stále čas „zísť z kratšej cesty a stiahnuť ‚hanebné‘ novely z rokovania parlamentu“.

„Zmena musí prísť v rámci riadneho legislatívneho konania, kde sa budú môcť naozaj vyjadriť všetci odborníci a tí, ktorých sa táto problematika týka,“ dodala Holečková.

Pellegrini si kazí prezidentskú kampaň

Pellegrini v piatok oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru. Podľa šéfky poslaneckého klubu KDH chce svoju kampaň odštartovať „tým, že posvätí Slovensku to, aby sa stalo rajom pre kriminálnikov“.

„Mám pocit, že rozhorčenie ľudí, z toho, čo robí Pellegrini, je oveľa väčšie ako rozhorčenie z toho, čo robí Fico. To je zdvihnutý varovný prst,“ uviedla Holečková a dodala, že Pellegrini si „vybral svoju budúcnosť v tieni Roberta Fica“.

Predseda Hlasu mal „jedinečnú možnosť“ pred tromi mesiacmi, aby sa zachoval ako štátnik a dokázal, že sa dokáže odpútať od Fica, poznamenala Holečková, vybral si však vládu so Smerom a SNS. „Každý si je však strojcom svojho šťastia,“ dodala.

Šimečka sa domnieva, že Pellegrinimu prekáža obštrukcia v parlamente v podobe dlhej rozpravy, lebo mu kazí prezidentskú kampaň.

Ak chce byť Pellegrini úspešný, „nemal by proti sebe poštvať veľkú časť národa“, poznamenal na brífingu šéf strany SaS Richard Sulík.

Tvrdí, že nikto nespochybňuje výsledok parlamentných volieb, vláda však podľa neho musí rozhodovať podľa pravidiel. „Oni majú kľúče od miešačky, oni môžu rozhodovať,“ vyhlásil Sulík s tým, že vláda by mala novelu stiahnuť a predložiť nanovo, aby sa o nej nerokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

Sulík zároveň deklaroval, že v rámci štvrtkového protestu vystúpi v Košiciach.

KDH o svojej možnej neúčasti na protestoch mlčí

Pokiaľ ide o rečníkov a obsah tém prezentovaných na protestoch vo štvrtok, strany o tom ešte majú rokovať. Prvoradý je však nesúhlas s novelou Trestného zákona, vyhlásil Šimečka.

Šéf progresívcov sa domnieva, že je v poriadku, ak existujú témy, na ktorých sa strany PS, KDH a SaS nezhodnú. „Vieme však nájsť jednotu v boji za spravodlivosť,“ povedal Šimečka.

Holečková potvrdila, že na protesty pozývajú ľudí predovšetkým pre zachovanie špeciálnej prokuratúry. Nevyjadrila sa však k tomu, či by KDH z protestov vycúvalo, keby sa nosnými stali témy, ktoré sa nezhodujú s agendou strany. „Tam, kde nás veci spájajú, vystúpime spoločne,“ povedala Holečková.

Sulík sa vyjadril aj k nedávnej nehode Andreja Danka, ktorý je podľa neho „výkvet slovenskej politiky“. Na otázku, čo si myslí o tom, že kamerová záznam z jeho nehody v Dúbravke ešte nebol zverejenený, reagoval so skalopevným presvedčením o obsahu nahrávky.

Na záberoch bude „za volantom sedieť totálne ožratý podpredseda parlamentu“, ktorý odišiel z miesta nehody, vyhlásil Sulík a dodal, že „toto je vizitka dnešnej koalície“.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok