Migračná kríza v USA: Texas v spore s Bidenovou vládou vyhlásil, že pri invázii má právo na sebaobranu. Podporilo ho 25 štátov

Texaský guvernér Greg Abbott je v ostrom spore s prezidentom Joeom Bidenom o to, kto by mal mať právomoc zadržiavať migrantov na hraniciach. Ďalší 25 republikánski guvernéri v liste na Abbottovu podporu píšu, že Biden nechal Spojené štáty napospas drogám a teroristom z južnej hranice.

profimedia-0836525410 Vojaci texaskej Národnej gardy stoje pri Shelby Park. Foto: Profimedia.sk

Na južnej hranici Texasu sa v týchto dňoch odohráva v podstate ozbrojený konflikt medzi štátnou národnou gardou a federálnymi agentmi. Je to výsledok stupňujúceho sa boja medzi texaským guvernérom Gregom Abbottom a Bidenovou administratívou.

V regióne zaznamenávajú rekordný počet prekročení hraníc, predovšetkým ľuďmi z Mexika, Venezuely a Guatemaly. Minulý rok zaznamenala Colná a pohraničná ochrana USA na južnej hranici rekordných 2 475 669 stretov s migrantmi. Texas preto v decembri prijal zákon, podľa ktorého je nelegálne prekročenie hranice USA trestným činom – účinnosť nadobudne v marci.

Obľúbeným miestom vstupu do Spojených štátov sa pre migrantov stal verejný park Shelby Park. Odtiaľ postupujú hlbšie do pohraničného mesta Eagle Pass, ktoré má len 27-tisíc obyvateľov. Daňových poplatníkov stojí zvládnutie takéhoto davu týždenne tisíce dolárov.

Abbott sa preto rozhodol vziať veci do vlastných rúk a park 10. januára oplotil žiletkovým drôtom, hoci pozemok nepatrí Texasu, ale vlastní ho mesto. Na rieku Rio Grande zas dal plávajúce zábrany.

Fakticky tak vykázal agentov federálnej pohraničnej stráže, ktorí park využívali ako záchytný priestor, v ktorom prijímali žiadateľov o azyl a ďalej riešili ich úradné spracovanie.

Imigráciu by mala riešiť federálna vláda

Mnohí pozorovatelia poznamenali, že takýto prístup zrejme porušuje federálne zákony, ústavu a precedensy Najvyššieho súdu, lebo tie delegujú právomoci na presadzovanie imigračného práva na federálnu vládu.

Spor sa vyostril po tom, čo agenti pohraničnej stráže tvrdili, že vojaci Texaskej národnej gardy im zabránili vstúpiť do oblasti kontrolovanej štátom, aby pomohli zachrániť migrantku a dve deti pred utopením. Texaská vláda zas tvrdila, že pohraničná hliadka by nič nezmohla, lebo keď si migrantov všimla, boli už utopení.

Bidenovo ministerstvo spravodlivosti podalo v pondelok neskoro večer žiadosť na Najvyšší súd, aby prinútil Texas umožniť agentom pohraničnej stráže prístup na vysoko exponované pohraničné územie.

Najvyšší súd tento týždeň v pomere 5:4 rozhodol, že Bidenova administratíva môže tento žiletkový drôt odstrániť, kým sa v tejto veci vedie súdny proces.

Ústavu písali vizionári, máme právo chrániť sa, tvrdí Abbott

Texaskí predstavitelia kontrovali, že rozsudok sa vzťahuje len na drôt, ale nerieši, či má exponovanú hranicu chrániť štátna alebo federálna vláda.

Abbott však uviedol, že Texas čelí „invázii“, a teda má ústavné právo brániť sa. „Vizionári, ktorí napísali ústavu USA, predvídali, že štáty by nemali byť ponechané na milosť a nemilosť bezprávnemu prezidentovi, ktorý nerobí nič, aby zastavil vonkajšie hrozby, ako sú kartely pašujúce milióny nelegálnych prisťahovalcov cez hranice,“ povedal Abbott.

Abbott pokračoval tvrdením, že právo štátu na obranu „je najvyšším zákonom krajiny a nahrádza všetky federálne zákony, ktoré sú s ním v rozpore“. Takýto výklad označili niektorí právni odborníci za protiústavný. Pod hrozbou „invázie“ by si potom štáty mohli uzurpovať kontrolu nad akoukoľvek federálnou politikou.

Pod príspevkom však dal texaskému guvernérovi za pravdu miliardár Elon Musk. Ten skonštatoval, že „Bidenova administratíva úmyselne porušuje zákon tým, že napomáha nelegálnemu prisťahovalectvu v bezprecedentnom rozsahu“.

Biden nás nechal napospas drogám a teroristom z južnej hranice, píšu guvernéri

Abbottove kroky si rýchlo získali aj sympatie 25 republikánskych guvernérov, ktorí spoločne podpísali list, že Texas má ústavné právo na sebaobranu, lebo federálna vláda zlyháva. Bidena obviňujú, že nedodržiava platné imigračné zákony a nezákonne umožňuje masové prepúšťanie migrantov, ktorí sa do USA dostali nelegálne, cez celú Ameriku.

„Prezident Biden a jeho administratíva nechali Američanov a našu krajinu úplne zraniteľnú voči bezprecedentnému nelegálnemu prisťahovalectvu, ktoré sa valí cez južnú hranicu,“ napísali.

„Namiesto toho, aby Bidenova administratíva presadzovala princípy právneho štátu a zabezpečila hranice, napadla a zažalovala Texas za to, že sa snaží chrániť amerických občanov pred historicky najvyšším počtom nelegálnych prisťahovalcov, smrteľných drog, ako je fentanyl, a teroristov vstupujúcich do našej krajiny,“ pokračovali.

Medzi signatármi bol napríklad republikánsky guvernér Ron DeSantis z Floridy, Doug Burgum zo Severnej Dakoty či Kristi Noemová z Južnej Dakoty, ktorá svojmu texaskému náprotivku dokonca ponúkla, že mu autom donesie viac žiletkového plotu, ktorý by mohol použiť na južnej hranici.

Štyria guvernéri – Brian Kemp z Georgie, Joe Lombardo z Nevady, Chris Sununu z New Hampshire a Glenn Youngkin z Virgínie – zastupujú štáty, v ktorých Biden vyhral voľby v roku 2020.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok