Brusel kvôli Ukrajine demoluje základy práva. A vydiera

Snímka obrazovky 2024-01-29 o 18.51.50 Viktor Orbán. Foto: TASR.

Európski úradníci pripravili proti Maďarsku diabolský plán. Ak Orbán neposlúchne a bude aj ďalej blokovať 50-miliardový balík pre Ukrajinu, EÚ zorganizuje sabotážny útok proti maďarskej mene a maďarskej ekonomike – s cieľom spôsobiť Maďarsku vážne finančné škody. Tvrdí to Financial Times po tom, čo nahliadol do utajeného dokumentu, ktorý vypracovali úradníci Rady EÚ.

Ak dokument EÚ, ktorý spomína Financial Times, naozaj existuje, hoci len v neoficiálnej podobe, potom Brusel ohavným spôsobom ničí základy práva. Európsku úniu si predsa členské štáty neplatia na to, aby organizovala útoky proti ich ekonomike. A len za to, že členský štát „nesprávne hlasoval“ na samite EÚ.

Brusel už v tomto prípade nepohrozil len pozastavením eurofondov pre Maďarsko – vraj pre porušovanie princípov právneho štátu. Zachádza oveľa ďalej. Do ilegálnej zóny. Dokument EÚ podľa Financial Times ráta s tým, že po zastavení eurofondov budú nutne nasledovať ďalšie údery: odstrašenie trhov a investorov, honba na maďarskú menu forint, prudký rast nákladov na pôžičky pre maďarskú vládu a znižovanie zamestnanosti.

Takéto finančné trestné výpravy zvyknú využívať veľmoci proti nepriateľským krajinám, prípadne proti štátom, ktorým chcú nanútiť svoju politiku. No nepoužívajú sa proti vlastnému členskému štátu, ktorý sa previnil tým, že nehlasoval podľa predpísanej línie.

Konflikt vnútri Únie má korene v decembri 2023. Maďarsko na samite EÚ vetovalo masívnu finančnú pomoc Bruselu Ukrajine. Využilo svoje právo. Napokon, podobné problémy so schválením pomoci boli aj v Spojených štátoch, konzervatívci v Kongrese zablokovali plány Bidenovej vlády.

Začiatkom roka prišla odveta. Brusel Maďarsku pohrozil, že ho odstaví od eurofondov. Vraj pre porušovanie práva v Maďarsku. Skutočným dôvodom však bola neposlušnosť maďarskej vlády počas hlasovania Európskej rady o Ukrajine. Priznali to aj poslanci europarlamentu v rezolúcii proti Maďarsku. Maďarská vláda podľa nich pri Ukrajine „konala v rozpore so zásadou lojálnej spolupráce“ a treba ju potrestať.

Keď nezabrali tradičné hrozby o priškrtení eurofondov, Brusel sa Maďarsku vyhráža sabotážnymi útokmi „trhov“ na maďarský forint a maďarskú ekonomiku. Inými slovami, Orbánovi priložili na čelo revolver. S dobrou radou, aby si dobre premyslel opakované hlasovanie o Ukrajine. Bude onedlho: 1. februára.

To, čo predvádza Brusel pri Ukrajine a krotení Maďarska, treba pomenovať priamo. Je to vydieranie. Nehorázne vydieranie, ktorým sa dupe aj po základoch práva, aj po základoch demokracie a slobody.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami