7 dní v kocke: Kauzu Matoviča držali v rukách čurillovci z NAKA

Igor Matovič. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o záhadnom spise z kancelárie ministra financií, ktorý pred voľbami skončil v rukách čurillovcov; o last minute prekvapeniach prezidentských volieb; o vážnych problémoch v koalícii, za ktorými je nahnevaný Danko a o škandalóznom pláne EÚ na finančné ruinovanie Maďarska – ak bude opäť nesprávne hlasovať o Ukrajine.

1. Matovič v rukách čurillovcov

Minister vnútra Eštok v nedeľu upozornil na zajímavú kauzu. Na ministerstve financií, ktoré roky riadil Igor Matovič, sa pred voľbami našiel spis s utajovanými skutočnosťami o odpočúvaní Fica a Kaliňáka. Spis našiel v júni 2023 poverený minister financií Ódorovej vlády na sekretariáte ministra. A keďže išlo o mimoriadne citlivý a výbušný prípad – úniky utajených spisov do politického prostredia, čo je trestné – vec nahlásil polícii.

Podozrenia, prirodzene, padali na hlavu Igora Matoviča a jeho ľudí. V čase, keď sa verejne riešili informácie z policajného odpočúvania Fica (rok 2021), bol ministrom financií Igor Matovič. Sekretariát ministra bol súčasťou jeho diskrétneho pracovného priestoru. Zrejme v tomto období, v roku 2021, sa v priestoroch ministerstva financií objavili utajené dokumenty. Možnosť, že by ich tam niekto uložil až o dva roky neskôr, keď bol prípad odpočúvania Fica vyčerpaný a keď už Matovič nebol ministrom, je veľmi málo pravdepodobná.

V mediálnej rovine môžeme kauzu, aj keď bez dôkazov, považovať za Matovičovu. Nič nenasvedčuje opaku.

Samozrejme, Matovič má pravdu v tom, že spis teoreticky mohol na jeho sekretariát podstrčiť ktokoľvek, prípadne, že to mohol urobiť až po jeho odchode z úradu – aby tým zdiskreditoval Matoviča a zasiahol do volieb 2023. Iste, iste… Lenže toto sa nestalo. Pred voľbami kauzu nikto neotvoril. Nevedelo sa o nej nič. Matovičove obsiahle výhovorky a konšpiračné teórie o predvolebnom sprisahaní temných síl nemajú nijakú oporu v realite.

Bolo to totiž naopak. Pred voľbami 2023 sa kauza potichu upratala. Nijaké reálne vyšetrovanie v réžii policajnej inšpekcie, nijaká úspešná daktyloskopia, ktorá by potvrdila alebo vyvrátila podozrenia, že spis mohol držať v rukách Matovič. Alebo pred ním niekto z NAKA či špeciálnej prokuratúry… Spis sa bleskovo odpratal do trezoru vyšetrovateľa.

Postarali sa o to čurillovci z NAKA, ktorí boli roky podozriví, že pracovali na politickú objednávku. V službách Matoviča, Lipšica, Mikulca, Hamrana… Hoci úniky spisov má vyšetrovať inšpekcia, v tomto prípade sa postupovalo inak. Kauzu, presnejšie spis objavený na ministerstve, si odniesli „Matovičovi chlapci“ z NAKA.

Zrejme boli všetci z tohto prípadu poriadne nervózni. Začali sa diať veci, ktoré nemajú v polícii obdobu.

NAKA nepostupovala podľa pravidiel a nezaisťovala stopy. Len vzala a odložila spis – dôkazový materiál. Bez okamžitých expertíz zameraných na zistenie páchateľov (odtlačky prstov, DNA). Nikto nevie, čo sa so spisom dialo počas prvých týždňov po jeho zaistení. Vylúčiť sa nedajú ani manipulácie namierené na vyčistenie stôp. Až po niekoľkých týždňoch NAKA prípad formálne odstúpila Úradu inšpekčnej služby.

No ani na inšpekcii sa nikomu nepridelil na reálne vyšetrovanie.

Navyše, aj na Úrade inšpekčnej služby ostal v rukách čurillovcov. Vyšetrovateľ NAKA z tímu čurillovcov Pavol Ďurka totiž prestúpil do vedenia inšpekcie. Stalo sa to napriek tomu, že bol trestne stíhaný pre staršie podozrenia z manipulácií svedkov a dôkazov. Jednoducho: stíhaný Ďurka mal ísť na inšpekciu, ktorá vyšetruje policajtov, za akúkoľvek cenu. Doslova akúkoľvek. Keď s tým mal minister vnútra Šimko problém, čurillovci a Hamran si vynútili jeho okamžitý odchod. Pretože Ďurka bol pre čurillovcov a následne aj pre Matoviča s Lipšicom veľmi dôležitý.

Bol to práve Ďurka, kto pravdepodobne držal záhadný spis z ministerstva financií pod zámkou. Až po tom, čo bol Ďurka s ďalšími stíhanými čurillovcami po voľbách postavený mimo služby, sa spis našiel v jeho trezore. Keďže minister Eštok konal rýchlo, Ďurka nestihol spis odovzdať tam, kde mal od začiatku patriť – do rúk vyšetrovateľa inšpekcie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami