Primátor určil termín mimoriadneho zastupiteľstva na štvrtok. Bude prelomové?

KOŠICE - Skupina poslancov podala v pondelok 29. januára návrh na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Žiadosť podpísalo 28 z celkovo 41 poslancov. Chcú tak okrem iného riešiť aj situáciu, ktorá vznikla kvôli nevyplateniu časti podielových daní mestským častiam.

Mestské zastupiteľstvo Košice Dianie v mestskom zastupiteľstve sa odráža aj v realite. Stavebné projekty meškajú a často sa ich cena navyšuje. Foto: Boris Macko

Primátor napokon využil svoje právo na určenie termínu a stanovil ho na štvrtok 8. februára. V prípade, že by tak nespravil, zastupiteľstvo by sa konalo automaticky na 15. deň od podania žiadosti. „Navrhli sme aj termín rokovania, a to 13. február 2024 o 9.00,“ povedal mestský poslanec a starosta mestskej časti sídlisko KVP Ladislav Lörinc.

Primátor Jaroslav Polaček im napokon nevyhovel a zastupiteľstvo zvolal na štvrtok 8. februára, pričom začne o ôsmej ráno. Na programe bude šesť bodov. Okrem personálnych zmien a zmeny rokovacieho poriadku pôjde aj o „otvorenie“ Štatútu mesta Košice, či informácie o stave strategických projektov mesta za rok 2023. Otázne je, či bude stanovený termín vyhovovať väčšine poslancov, ktorí podali návrh na zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva.

„Je právo primátora určiť termín. Na strane druhej by som na jeho mieste kvôli upokojeniu situácie akceptovala termín, ktorý navrhli poslanci. Uvidíme vo štvrtok,“ informovala Košický Štandard starostka mestskej časti Nad jazerom a mestská poslankyňa Lenka Kovačevičová. Dodala, že ak by aj nemohli prísť všetci opoziční poslanci, zišli by sa v inom určenom termíne.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok