Obvinený z tragickej nehody v Košiciach je na slobode. Nedávno navštívil Brno a Prahu. Prekvapivý dôvod

KOŠICE/ BRNO/PRAHA – Prípad Košičana, ktorý vo februári 2023 sedel za volantom vozidla BMW X5 a pod kolesami ktorého na Gorkého ulici v Košiciach zahynuli tri osoby, stále nespeje k svojmu koncu. Ivan M. (45), obvinený zo zločinu všeobecné ohrozenie a z prečinu ublíženie na zdraví, je z rozhodnutia košického krajského súdu na slobode. Pracuje v obmedzenom režime a v týchto dňoch, podľa slov jeho advokáta Sergeja Romžu, je k dispozícii lekárom kvôli vyhotoveniu znaleckého posudku.

Nehoda Gorkého Vodič Ivan. M. aktuálne rieši znalecký posudok. Spolu s obhajcom veria, že znalec z Česka potvrdí, že za volantom dostal epileptický záchvat. Foto: tasr/Archív realitky

Renomovaný advokát vysvetlil, že síce vlani na žiadosť policajného vyšetrovateľa vypracoval prešovský znalec z odboru neurochirurgia posudok, ale ten bol podľa jeho názoru vyhotovený nekompetentne a neodborne.

Tragédia na Gorkého ulici šokovala nielen Košičanov. Foto: HaZZ Košice

„Veľmi zjednodušene povedané, tak aj vyznel, keďže znalec nebol z odboru neurológia, ale neurochirurgia, a jeho posudok bol, nooo, nazval by som ho schizofrenický, keďže mnohé jeho tvrdenia si navzájom protirečili. Napríklad v jednej vete napísal, že môj klient nemal počas jazdy epileptický záchvat, a potom v nasledujúcich riadkoch uviedol dôkazy, ktoré potvrdzovali, že ho mal. Vnímal som to ako škandál a znemožnenie jeho samotného, keďže tam chýbali akákoľvek predpísaná metodika i metodológia skúmania. Čo neskôr uznal aj policajný vyšetrovateľ. Pôvodne mal tento znalec vypracovať ešte aj dodatok k pôvodnému posudku a zároveň mal v danej veci aj vypovedať. My s klientom sme však na to nečakali, keďže sme v tom videli zbytočné naťahovanie času. Aj preto sme si dali vypracovať vlastný znalecký posudok v Prahe významnou autoritou v oblasti neurológie nielen v Česku, ale aj v celej strednej Európe,“ zdôrazňuje skúsený advokát.

Pýtame sa, ako je možné, že vyšetrovateľ súhlasil s prizvaním znalca z príbuzného odboru neurochirurgia, čo sa ukázalo neskôr ako nie najšťastnejšie riešenie. „Bolo to preto, že na Slovensku boli v tom čase v zozname zapísaní len dvaja znalci z tohto odboru. Jeden však už v tom čase so znalectvom skončil a druhý, keď sa dozvedel, o aký prípad ide, odmietol posudok vyhotoviť,“ povedal Romža. Následne spomenul, že jeho klient pobudol na špecializovanej klinike v Brne, kde sú špičkové diagnostické prístroje s veľkou rozlišovacou schopnosťou, ktoré sú oveľa lepšie, ako má bratislavské pracovisko.

„U našich českých susedov klient absolvoval desaťdňový pobyt potrebný na pozorovania, merania a vyšetrenia. V Prešove to bolo len 48 hodín. Momentálne sú tieto výsledky vyšetrení v štádiu spracovávania. Musím zdôrazniť, že českého znalca nebolo vôbec jednoduché získať. Museli sme ho prehovárať, keďže ide o mimoriadne pracovne vyťaženú lekársku kapacitu. Trvalo to takmer tri mesiace, kým sa ujal prípadu a vyžiadal si potrebný spisový materiál a kompletné informácie k tejto veci. Bol mimoriadne obozretný, ale aj korektný. Následne požiadal kolegov v Brne, aby mu vyhotovili diagnostiku v ich špecializovanom ústave zameranom práve na epilepsiu. Následne si on sám v Prahe spravil monitoring môjho klienta. Predpokladáme, že do konca februára by mohol byť jeho posudok hotový,“ uviedol Romža najnovšie postupy.

Meno znalca však neprezradil. „Nechceme, aby ho niekto vyrušoval pri práci. Keď bude znalecký posudok hotový, nemáme problém to uviesť,“ povedal obhajca s tým, že stále spolu s vyšetrovateľom čakajú aj na znalecký posudok z odboru cestná doprava. „Problém je vo vygenerovaní potrebných dát z tzv. čiernej skrinky, ktorá sa pri nehode poškodila. Technikom z Bavarie sa to nepodarilo, preto oslovili bavorských kolegov z materského závodu BMW v Mníchove. Neviem, ako to napokon dopadlo, či nevstúpil do toho dokonca aj znalecký ústav, keďže sú s tým problémy technického charakteru. Znalec potom, keď sme sa spolu s vyšetrovateľom pýtali, prečo to tak dlho trvá, povedal, že čaká už len na dodanie týchto dát. Keby ich mal, tak, podľa jeho slov, minimálne pred dvoma mesiacmi by už bol posudok dokončil,“ uzavrel obhajca obvineného Sergej Romža.

Vodič Ivan M., ktorého košický krajský súd vlani v máji prepustil na slobodu, čaká na závery vyšetrovania, pracuje v obmedzenom režime a venuje sa rodine.

Obrovská tragédia otriasla metropolou východu vlani 10. februára predpoludním zhruba o 10.30 hod. Pri dopravnej nehode v širšom centre Košíc vodič bavoráka, šéf známej košickej realitnej kancelárie, v šialenej rýchlosti (v úseku, kde je povolená päťdesiatka, jazdil asi 130-kilometrovou rýchlosťou, pozn. red.), smrteľne zranil vodiča protiidúceho auta (64) a dve chodkyne (59, 67). Staršia žena skonala na mieste nehody a mladšia krátko nato v nemocnici. Takmer okamžite po tragickej udalosti sa hovorilo, že vodič dostal počas jazdy epileptický záchvat. Príbuzní obetí to brali len ako jeho účelovú obhajobu kvôli nižšiemu trestu.

Šťastné chvíle rodiny Andruchovcov krátko pred tragédiou. Zľava jediná dcéra manželov Viktória spolu s otcom Vladimírom a mamou Soňou, ktorá bola jednou z obetí tragickej dopravnej nehody. Foto: Archív rodiny

Košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová potvrdila pre Košický Štandard, že vyšetrovanie naďalej pokračuje. „Preto nie je momentálne možné poskytnúť bližšie informácie týkajúce sa úkonov, prípadne stavu vyšetrovania, aby nedošlo k jeho sťaženiu alebo zmareniu.“

Ivanovi M. v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody od štyroch do ôsmich rokov. Ak znalecký posudok potvrdí epileptický záchvat v čase jazdy, trestné stíhanie bude zastavené.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok