Na dne Baltského mora objavili múr z doby kamennej. Môže ísť o najstaršiu megastavbu v Európe

Blinkerwall. Reprofoto: YouTube Blinkerwall. Reprofoto: YouTube

Stavba sa tiahne takmer kilometer po morskom dne od pobrežia Nemecka a možno kedysi stála pri jazere. Pravdepodobne slúžila ako staroveká lovecká cesta.

Múr z doby kamennej objavili podľa denníka Guardian na dne Baltského mora pri nemeckom pobreží a podľa vedcov môže byť najstaršou známou megastavbou, ktorú ľudia v Európe postavili. 

Blinkerwall, ako ho nazvali, sa tiahne v dĺžke takmer jedného kilometra pozdĺž morského dna v Meklenburskom zálive. Spozorovali ho náhodou na študentskej výprave pomocou sonarového systému, desať kilometrov od pobrežia. Podrobnejšou kontrolou štruktúry Blinkerwallu objavili približne 1 400 menších kameňov a takmer tristo väčších balvanov. Napriek tomu, že múr zakrýva 21-metrová vrstva vody, vedci sa domnievajú, že bol postavený na súši pri jazere alebo pri močiari pred viac ako 10-tisíc rokmi. Predpokladá sa, že slúžil ako lovecká cesta pre poľovníkov, ktorí po nej prenasledovali stáda sobov.

„Zvieratá pri prenasledovaní bežali po ceste ohraničenej múrom a nesnažili sa ho preskočiť,“ povedal Jacob Geersen z Leibnizovho inštitútu pre výskum Baltského mora vo Warnemünde. „Cieľom bolo vytvoriť umelé úzke hrdlo pomocou druhej steny alebo pomocou brehu jazera,“ dodal. Múr mohol zvieratá zatlačiť do neďalekého jazera, čím ich spomalili a stali sa ľahkou korisťou pre ľudí čakajúcich v kanoe, vyzbrojených oštepmi alebo lukmi a šípmi.

Podľa vedcov môže byť druhá stena, ktorá viedla popri Blinkerwalle, pochovaná v sedimentoch morského dna, ako uvádza časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Geersen a jeho kolegovia považujú za nepravdepodobné, že by 971 metrov dlhý múr vznikol v dôsledku prírodných procesov, ako napríklad obrovskou vlnou cunami, alebo že by kamene navŕšil pohybujúci sa ľadovec.

Predpokladá sa, že kamene múru, ktorý je väčšinou nižší ako jeden meter, vážia spolu viac ako 142 ton.

Ak bol múr naozaj starovekou loveckou cestou, bol pravdepodobne postavený pred viac ako 10-tisíc rokmi a zatopený so stúpajúcou hladinou mora približne pred 8 500 rokmi. „To zaraďuje Blinkerwall do okruhu najstarších známych príkladov loveckej architektúry na svete a potenciálne z neho robí najstaršiu človekom vytvorenú megastavbu v Európe,“ uviedli výskumníci pre Guardian.

Geersen sa chce vrátiť na miesto, aby zrekonštruoval starobylú krajinu a chce hľadať zvieracie kosti a ľudské artefakty, ako napríklad strely používané pri love, ktoré môžu byť pochované v sedimentoch okolo múru.


Ďalšie články