V NHL ho nechceli, stal sa najlepším hokejistom vo Švédsku. Hrivík: Som ohromený aj hrdý

161439941_1355540914808779_595118565112684189_n Marek Hrivík. Foto: Instagram/Marek Hrivík

Hrivík získal ocenenie pre najlepšieho hokejistu najvyššej švédskej ligy. Stal sa tak prvým Slovákom, ktorý vyhral Zlatú prilbu. Zároveň ukončil základnú časť ako najproduktívnejší hráč súťaže. Hoci hokejistu čaká ešte porcia zápasov v play-off, trénerovi reprezentácie Ramsaymu sa už teraz črtá možnosť ako posilniť ofenzívu tímu na majstrovstvách.

Slovenský útočník Marek Hrivík sa stal najproduktívnejším hráčom najvyššej ligy vo Švédsku. Hokejisti SHL ho zároveň zvolili za najlepšieho a získal ocenenie Zlatá prilba. V minulosti boli držiteľmi trofeje hviezdy ako Peter Forsberg či Henrik Lundqvist, nechýbali ani hráči NHL Mats Zuccarello, Jakob Silfverberg a Kristian Huselius.

„Je naozaj skvelé získať takéto ocenenie práve preto, že hlasujú hráči ligy. Viem, kto všetko predtým vyhral Zlatú prilbu a byť teraz súčasťou tohto zoznamu je úctyhodné. Som prekvapený, ohromený aj hrdý,“ uviedol Hrivík pre oficiálnu klubovú stránku Leksands IF. Stal sa ôsmym nešvédskym hráčom, ktorý získal toto ocenenie.

Hoci cenu zvykli hokejisti vyhrať pred odchodom do zámoria, Hrivík sa jej dočkal až po tom, ako v najlepšej súťaži sveta nedokázal zotrvať. Napodobnil tak Joakima Lindströma, ktorý taktiež po nevydarených pokusoch udomácniť sa v NHL, zvolil návrat do rodného Švédska. Trikrát sa stal najlepším hráčom ligy, čo sa žiadnemu hokejistovi pred ním nepodarilo.

Marek vie všetko

Hrivík vo svojej druhej sezóne v tíme Leksands IF odohral 44 zápasov a získal 51 bodov za 14 gólov a 37 asistencií. Spolu so Slovákom Petrom Cehlárikom a Kanaďanom Carterom Camperom vytvorili útočné trio, ktoré výrazne dopomohlo klubu k celkovému tretiemu miestu v tabuľke a účasti v play-off. Zo slabšieho mužstva sa vypracovali medzi favoritov ligy. Práve s tímom by sa Hrivík o ocenenie najradšej podelil. „Nie je to veľmi rozumné, že dostanem toto ocenenie. O cenu sa chcem podeliť so spoluhráčmi, bez nich by som sa ju nikdy nedokázal dostať,“ dodal.

Prínos Hrivíka ocenil predovšetkým generálny manažér klubu Thomas Johansson, ktorý nešetril slovami chvály. „Marek ukázal, že je najlepší v lige. V mojich očiach je komplexným hokejistom. Má hráčske schopnosti a tvorivosť, ktorej sa málokto vyrovná, pričom je tiež silný a má vysokú pracovnú kapacitu. Ďalším dôkazom toho, že je komplexný, je to, že dokáže ovládať útočnú hru a hru v presilovke, ale môže hrať aj oslabenia a brať na seba obrannú zodpovednosť. Stručne povedané, Marek ovláda všetky formy hry,“ povedal Johansson.

https://youtu.be/JQSMrpQOfIw

Hrivíkova najlepšia sezóna bude pokračovať zápasmi play-off, do ktorého postúpil Leksand po siedmich rokoch. Vo vyraďovacích bojoch bol klub len raz, vypadol v osemfinále. Svoju druhú účasť začne štvrťfinálovým súbojom proti tímu Örebro HK. Ten sa nikdy nedostal do semifinále.

Hrivík by nemusel nadviazať na skvelé výkony len v závere klubovej sezóny. Spolu s Cehlárikom by mohli vytvoriť ofenzívny pilier slovenskej reprezentácie na májových majstrovstvách sveta.


Ďalšie články