O vražde Jána a Martiny sa vie veľa. Až na pár diabolských detailov

Snímka obrazovky 2024-02-20 o 19.49.01 Marian Kočner. Foto: TASR.

V stredu to bude šesť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Za ten čas sa podarilo o motívoch aj vykonaní vraždy zistiť veľa. Takmer všetko. Otvorený ostal len jeden detail, v ktorom by sa mohol skrývať diabol: či niekto, kto vtedy mohol rozpracovať a sledovať Kočnera pre kauzu zmenky, vedel o jeho plánoch.

Začneme tým, čo je viac-menej jasné. Za vraždu Jána a Martiny sú odsúdení takmer všetci, ktorým sa pripisovala zodpovednosť. Jeden z vykonávateľov sa priznal, druhý je odsúdený. Ich šéf Andruskó sa tiež priznal a odpykáva si trest.

Súd nakoniec, na druhý pokus, uznal aj vinu Aleny Zsuzsovej, ktorá bola podľa vyšetrovateľov sprostredkovateľka vraždy. Údajne zariaďovala zavraždenie a následné zmiznutie Jána Kuciaka. Jednoducho: novinár Ján Kuciak mal zmiznúť s tým, že sa nikdy nenájde. Podobne ako pred ním Paľo Rýpal. Vykonávatelia však pôvodné zadanie realizovali celkom inak – nakoniec zavraždili s Jánom Kuciakom aj Martinu Kušnírovú, pričom obe telá sa našli v ich dome.

Marian Kočner odsúdený nebol. Súdu chýbali dostatočne presvedčivé dôkazy. To však, samozrejme, neznamená, že je čistý a mimo podozrení. Všetko nasvedčuje tomu, že objednávateľom „zmiznutia” Jána Kuciaka bol práve Kočner. Mal motív. Kuciak dokázal získať a zverejniť dôkazy – dokonca listinné dôkazy – o jeho starších kauzách. Kočner dal sledovať novinárov vrátane Jána Kuciaka. A nakoniec: pred vraždou aj po nej intenzívne komunikoval so Zsuzsovou.

Aj keď Kočner nebol odsúdený, môžeme ho takmer s istotou považovať za objednávateľa, ktorý dával príkazy Alene Zsuzsovej. Prípad nie je uzavretý, no je objasnený. Mať informácie a mať dôkazy sú dve rozdielne veci. Tajné služby o tom vedia svoje…

O niečo menej jasný bol politický kontext. Presnejšie: bol zámerne skreslený. Vražda sa od začiatku rámcovala ako tragický následok vlády Smeru, ktorý chránil oligarchov a zlodejov. Bolo to mediálne pôsobivé. Využilo sa to na masové protesty a vynútenie pádu Fica s Kaliňákom. No nebolo to presné. Ficovi môžeme vyčítať naozaj veľa, ale zodpovednosť za vraždu Jána a Martiny, to bolo prehnané.

Širší kontext vraždy Jána a Martiny bol úplne inde. Ten kontext bol do veľkej miery medzinárodný a pôvodne sa netýkal novinára, ale prokurátora.

Začalo sa to v roku 2016, keď Marian Kočner s Pavlom Ruskom rozohrali vysokú hru, na ktorú nakoniec nemali. Kočner cez sfalšované zmenky zaútočil proti televízii Markíza. Žiadal od nej takmer 70 miliónov eur. Keďže išlo o vysokú sumu, Kočner tým zároveň zaútočil aj na akcionára televízie: americkú spoločnosť CME.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami